Tegenwoordig kun je ze bijna altijd wel kopen, maar ‘vroeger’ hoorde een banketstaaf echt bij de Sinterklaas- en kersttijd voor mij. En dan nog meer bij Sinterklaas, dan bij kerst, want dan kregen we ze altijd bij mijn opa en oma. Een recept voor banketstaaf kan dan ook niet ontbreken op mijn blog en deze kleine banketstaafjes zijn wel heel leuk. En heel makkelijk om te maken!
Kleine banketstaaf
Voor een banketstaaf heb je drie ingrediënten nodig: bladerdeeg, amandelspijs en ei. Met het ei maak je de amandelspijs iets soepeler te maken en zo kun je er gemakkelijk een rol van maken. Daarnaast gebruik je het ei om de banketstaven mee te bestrijken, want dan krijg je die mooie goudbruine glanzende laag op de staven.
Nou zou je natuurlijk alles, behalve de ei (wat vanzelfsprekend is lijkt me), zelf kunnen maken, maar ik heb voor dit recept gewoon bladerdeeg en amandelspijs uit de winkel gebruikt. Het maken van bladerdeeg en amandelspijs is niet moeilijk, maar wel tijdrovend en ik vind het dan soms net zo makkelijk om kant-en-klare producten te gebruiken. Bladerdeeg ligt in de vriezer in de supermarkt en amandelspijs kun je vinden bij de bakproducten.
Om de banketstaafjes te maken, leg je eerst op elk plakje bladerdeeg een rolletje amandelspijs. Snijdt de hoekjes eraf, anders heb je heel veel bladerdeeg op die stukken en vouw de zijkanten op. Vouw dan de bovenkant naar binnen en bestrijd die met een beetje ei. Vouw dan de onderkant naar binnen, plak die goed vast en leg elk rolletje met de deegrand naar beneden op het bakpapier.
Om een keertje een beetje te variëren, zou je ook nog een beetje geraspte schil van een sinaasappel kunnen toevoegen aan het amandelspijs. Of strooi wat amandelschaafsel over de bovenkant voor het bakken en na het bakken een beetje poedersuiker. Ook erg lekker!
Kleine banketstaafjes
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 1 ei
- 150 gram amandelspijs
- 4 blaadjes bladerdeeg
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Klop het ei los in een schaaltje en voeg de helft bij de amandelspijs. Kneed de amandelspijs met de helft van het ei soepel en smeuïg.
- Leg vier blaadjes bladerdeeg klaar.
- Verdeel het amandelspijs in vier delen en maak er rolletjes van. Leg op elk blaadje bladerdeeg een rol met amandelspijs.
- 1. Snijdt de hoeken eraf.
- 2. Vouw de zijkanten op.
- 3. Vouw de bovenkant naar binnen en bestrijd die licht met een beetje ei.
- 4. Vouw de onderkant naar binnen en plak die goed vast. En leg de rolletjes met de deegrand naar onder op de bakplaat.
- Bak ze af in 25 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen op een rooster.
Oh lekker! Dat ga ik ook maken. Laatst had mijn moeder er één meegenomen uit de supermarkt, maar die was erg droog…
Het ziet er wel gezellig uit zo van die kleintjes. Hier in huis houden we niet zo van amandelspijs maar je kunt het natuurlijk met allerlei lekkers vullen!
Oei..die mini’s! Yammieeeee..ik ben er dol op, op die banketstaaf..Toch ook maar eens een keer proberen?
Denk niet dat ik het ooit gegeten heb maar het ziet er zo lekker uit. Misschien moet ik het maar eens proberen zelf te maken
Het ziet er lekker uit! Ik wil graag een keertje maken
Dit is zo’n leuk idee! Dit ga ik zeker een keertje maken 🙂
*Shame on me* ik heb nog nooit een banketstaafje geproefd. Tijd om dit eens uit te testen dus! 😉