Recept om zelf bananenbrood te maken!
Bij bananenbrood heb je twee versies: eentje met suiker en boter en de super gezonde versie. Even voor de duidelijkheid: dit is een recept met boter en suiker. Misschien niet zo gezond, maar wel erg lekker.
Bananenbrood
Bananenbrood, of eigenlijk is het een bananencake, is ideaal om je rijpe bananen in te gebruiken. Iedereen kent dat waarschijnlijk wel: je hebt een trosje bananen gekocht en er blijven altijd een paar over die eigenlijk al te rijp zijn om nog te eten. Deze bananen heb je nodig voor bananenbrood!
Dus gooi je bijna zwarte bananen niet meer weg, maar gebruik ze om bananencake te maken.
Bananenbrood recept
Er zijn heel veel recepten te vinden voor om bananenbrood te maken. Ik heb er veel geprobeerd en inmiddels mijn eigen recept ontwikkeld voor – vind ik dan – het beste bananenbrood!
De ingrediënten
Het lijkt misschien een lange lijst, maar dat valt echt mee hoor. Ik denk dat je, zeker als je vaker bakt, alles wel in huis hebt om dit recept te maken.
Dit heb je nodig voor mijn bananabread:
Bananen: gebruik voor het maken van bananenbrood altijd rijpe (zeer rijpe) bananen. Je hebt er drie nodig voor het beslag en eentje voor de bovenkant, al zou je die ook kunnen weglaten als je niet genoeg bananen hebt.
Roomboter: een beetje ongezouten roomboter voor de smeuïgheid.
Suiker: je kunt eventueel wat minder suiker erin doen als je het wat minder zoet wil.
Bloem: ik gebruik altijd patentbloem.
Bakbpoeder: om de cake te laten rijzen.
Ei: je hebt twee eieren nodig, want de bananen maken het ook vloeibaarder.
Vanille-extract: in een cake hoort altijd vanille.
Zout: in zoete baksel heb je eigenlijk altijd zout nodig om de smaken in balans te brengen.
Walnoten: walnoten passen er heel goed bij, maar je kunt ook andere ongezouten noten erin doen. Macadamia vind ik altijd erg lekker of hazelnoten.
Chocolade: en dan nog een beetje chocolade. Ik gebruik vaak van de chocoladedruppels, maar een reep in kleine stukjes hakken kan ook.
Bananenbrood maken: tips
Bananenbrood maken is niet heel moeilijk. Je mixt eerst de natte ingrediënten en doet daarna de droge ingrediënten erbij. Het is wel handigo om een mixer te gebruiken.
Mijn tips voor de beste bananenbrood:
Gebruik zeer rijpe bananen. Gooi ze dus niet weg, maar verwerk je bananen – die je eigenlijk niet meer kunt eten – in deze lekkere bananenbrood. Rijpere bananen hebben wat meer suiker en zorgen voor een lekkere textuur.
Prak de bananen die je in het beslag doet goed, dan worden de smaken beter opgenomen in het beslag. Mix daarna eerst de natte ingrediënten en voeg pas daarna de droge ingrediënten toe.
Overmix je bananenbroodbeslag niet. Stop met mixen wanneer alles gemengd is. Doe je dit langer, dan bestaat de kans dat je bananenbrood niet goed gaat rijzen en minder luchtig wordt.
Check of je bananencake klaar is, door er een dunne prikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is het klaar.
Bananenbrood bewaren
Ik vind het bananenbrood het lekkerste wanneer het nog warm is, dan komen de smaken altijd een beetje beter naar voren.
Bananenbrood kun je een paar dagen bewaren, buiten de koelkast, mits je het goed luchtdicht verpakt.
Natuurlijk kun je het even warm maken voor serveren. Doe dan de plakjes die je nodig hebt even kort in de magnetron, afgedekt met vershoudfolie, of kort in de oven, afgedekt met aluminiumfolie.
Bananenbrood
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Mixer
- 1 Beslagkom
- 1 Bakblik (rechthoekig 25 cm.)
- 1 Oven
Ingrediënten
- 115 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 4 rijpe bananen
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 250 gram patentbloem
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 snufje zout
- 50 gram walnoten (in stukjes gehakt)
- 100 gram melk of pure chocolade (in stukjes gehakt)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Doe de boter en de suiker in een beslagkom en mix tot gemengd.
- Prak drie bananen fijn - houdt eentje over voor de bovenkant (optioneel) - en doe dit bij de boter en de suiker. Mix opnieuw.
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds tot goed gemengd.
- Doe dan de bloem, de vanille-essence en het zout bij het beslag en mix opnieuw. Mix niet te lang, niet overmixen, dan heb je de kans dat het beslag gaat schiften. Stop wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn.
- Spatel daarna de gehakte stukjes walnoten (of andere noten die je lekker vindt) en de stukjes chocolade erdoorheen. Doe dit niet met de mixer, want dan gaat de stukjes kapot.
- Doe het beslag in de bakvorm. Snijdt nog één banaan in de lengte doormidden en leg deze op het beslag.
- Bak het bananenbrood af in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 tot 60 minuten. Controleer of het bananenbrood gaar is door een fijne prikker erin te steken. De prikker moet er schoon uitkomen, er mag geen nat beslag meer aan kleven, dan is het bananenbrood gaar.
- Laat kort afkoelen in het blik en stort het bananenbrood daarna op een rooster om verder te laten afkoelen.