Is je appeltaart te nat geworden? Of blijft de bodem van de appeltaart vochtig? Lees hier hoe je dat kunt oplossen!
Natuurlijk is het super jammer als je een lekkere appeltaart hebt gebakken en de bodem nog helemaal vochtig is!
Waarom is mijn appeltaart te nat?
Je appeltaart bestaat natuurlijk voor het grootste gedeelte uit appels. In een appel zit veel vocht en dat komt los wanneer je de appeltaart gaat bakken. Voeg je ook nog andere natte ingrediënt toe, zoals banketbakkersroom, dan komt er nog meer vocht bij. Dit vocht trekt gedeeltelijk in het deeg van de appeltaart en dan kan het gebeuren dat de bodem en de zijkanten vochtig blijven.
De bovenkant van een appeltaart wordt meestal niet heel vochtig, dit komt omdat het vocht naar beneden zakt. Het kan dus zo zijn dat de bovenkant er mooi gaar uit ziet, maar dat de bodem nog te nat is. En vaak kom je daar te laat achter.
Natte appeltaart: zo los je het op!
Wanneer je appeltaart te nat is geworden, is het lastig om dit nog op te lossen. Je kunt de taart nog wat langer bakken op een lage temperatuur, dan wordt het wat droger. Nadeel is dat de bovenkant van het deeg (dat al wel gaar is) droger en kruimeliger wordt.
Je moet een natte appeltaart dus proberen te voorkomen en dat kan!
Mijn tips voor een te natte appeltaart:
Strooi wat custardpoeder op de bodem. De custard neemt het overtollige vocht op van de appels en geeft nog een extra smaak, vooral vanille, aan de appeltaart. Dit is één van mijn favoriete methodes, omdat ik de smaak ook erg lekker vind.
Strooi een beetje paneermeel over de bodem. Ook dit neemt het vocht van de appels op. Strooi niet te veel paneermeel over de bodem van je appeltaart. Teveel paneermeel is namelijk niet lekker.
Doe een dun laagje spijs over de bodem. Door een laagje te creéren tussen de vulling en de bodem, wordt de bodem niet vochtig. Kies deze optie alleen als je de smaak van amandelspijs lekker vindt.
Kies de juiste appel. Je hebt een appelsoort nodig die niet te veel vocht loslaat.