Benieuwd welke appels voor appeltaart geschikt zijn? Je leest het hier!
Sta je voor de appels in de supermarkt of bij de groenteboer en heb je geen idee welke appels je nou wel en niet kunt gebruiken voor een appeltaart? Ik heb het antwoord voor je.
Welke appels voor appeltaart?
Eigenlijk kun je van elk soort appel wel een appeltaart maken, maar met sommige soorten smaakt je taart net wat lekkerder. De soort appel heeft niet alleen invloed op de smaak, maar ook op de textuur.
Een appel dat veel vocht verliest tijdens het bakken, zorgt voor een zachtere appeltaart. Vaak kiezen mensen daarom appels die juist hun vocht goed vasthouden. Deze soorten appels blijven stevig, ook na het bakken van je appeltaart.
Dit zijn geschikte soorten appels voor appeltaart!
Elstar
Ik gebruik zelf eigenlijk altijd Elstar! Deze appel vind ik zelf ook altijd erg lekker om te eten en in een appeltaart blijft het lekker stevig.
Elstarappels zijn fris en een beetje zuur, waardoor ze een mooie tegenhanger vormen met de zoete smaken van het deeg.
En ander voordeel van Elstar is dat dit soort appel het gehele jaar verkrijgbaar is.
Goudreinetten
Deze appel wordt eigenlijk altijd genoemd als het gaat om appeltaart, maar eigenlijk ben ik niet zo enthousiast. Een Goudreinet wordt iets zachter tijdens het bakken en heeft een mildere smaak.
Wil je toch Goudreinetten gebruiken in je appeltaart?
Strooi dan een beetje custardpoeder op de bodem. De custardpoeder neemt het vocht op dat uit de appels komt en hierdoor wordt de bodem minder zacht. Paneermeel wordt ook wel aangeraden, maar pas op dat je niet te veel gebruikt.
Jonagold
Net als Elster is Jonagold ook een Nederlandse appel met een zachte en lichtzure smaak.
Granny Smith
Een Granny Smith-appel is heerlijk zuur en deze eigenschap maakt deze appel ook zeer geschikt voor appeltaart. Je moet er wel van houden, maar ik zou het zeker een keer proberen.
Cox Orange
Een Cox Orange-appel is vaak wat kleiner en zoeter, maar heerlijk in een appeltaart. Pas op met de hoeveelheid suiker in het deeg en bij de appels. Doordat deze appels al zoet zijn, wordt het snel iets te zoet.
Wil je een beetje een zure smaak toevoegen als frisse tegenhanger? Voeg dan een beetje citroensap toe.
Welke appels niet kiezen voor appeltaart?
Niet alle appels zijn geschikt voor appeltaart.
Ik zou niet kiezen voor een Gala-appel. Gala-appels zijn erg vlak qua smaak en je zoekt toch wel die appelsmaak in je appeltaart.
Appelsoorten die niet altijd goed verkrijgbaar zijn, zijn de Red- en Golden Delicious. Lekker om zo te eten, maar minder geschikt voor een appeltaart omdat ze erg zacht worden tijdens het bakken. Ook kunnen ze een beetje meelachtig worden in de oven en dat wil je echt niet in je taart.
Ook Breaburn is een appel met veel vocht. Deze zou ik ook laten liggen als je een appeltaartje gaat bakken.
Andere appelsoorten die ook niet zo geschikt zijn voor appeltaarten:
Junami
Kanzi
Heb je nog appels in huis die je niet kunt gebruiken voor een appeltaart, maar waar je wel wat mee wilt doen? Maak er dan een compote of appelmoes van.