Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Appelcake met grappa
Cakes

Appelcake met grappa

16 februari 202131 augustus 2022 Leave a comment

Appelcake met grappa! Met grappa? Jep!

Dit is echt een goddelijke cake, zoooo lekker. Ik ben er elke keer weer van onder de indruk als ik dit recept maak. En bonuspunten: de appelcake met grappa is helemaal niet moeilijk om te maken.

Direct naar recept

Appelcake met grappa

Echt alles aan deze cake is lekker. Hij is super zacht, kruidig en met zachte appels. Ik gebruik meestal Elstar-appels om mee te bakken. Die blijven mooi stevig en behouden veel smaak. Goudrenetten worden van oudsher vaak gebruikt voor appeltaarten, maar worden snel heel zacht en geven veel vocht af, waardoor de cake vochtiger wordt. Geen Elstar? Gebruik dan Fuji. Granny Smith is weer zeer geschikt als je op zoek bent naar een frisse appel, deze is wel iets zuurder dan de andere soorten.

appelcake

Ik heb deze appelcake gebakken in een gietijzeren pan, maar je kunt het ook prima maken in een ovenschaal, cakevorm of andere ovenbestendige schaal.

Doe er wel bakpapier in, want deze cake is wat vochtiger dan gewone cake en gaat er minder gemakkelijk uit.

Geen grappa?

Heb je geen grappa in huis?

No problemo. Gebruik dan bourbon, een cognac of een donkere rum.

Liever geen alcohol?

De meeste alcohol verdampt tijdens het bakproces, er blijft nauwelijks wat over. Wil je toch liever geen alcohol gebruiken? Vervang dan de hoeveelheid grappa door melk. De smaak wordt wel iets anders, maar nog steeds lekker.

appelcake met grappa

recept appelcake

Appelcake maken

Let op bij het maken van de appelcake met grappa dat je de eieren met de suiker zeer luchtig klopt. Het moet zeker verdubbelen in volume. Spatel vervolgens de overige ingrediënten erdoorheen. Gebruik hiervoor geen garde, maar een spatel of lepel. Met een garde klop je er namelijk teveel lucht uit.

Je kunt deze appelcake met grappa warm eten of eerst laten afkoelen. Warm blijft toch wel het lekkerste. Beetje slagroom pf vanillesaus erbij?

De cake blijft een paar dagen goed, mits je het luchtdicht bewaard.

appelcake met grappa

Appelcake met grappa

www.volgdekruimels.nl
4.80 van 20 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 20 min
Bereiding 1 uur
HOEVEELHEID: 1 cake

Ingrediënten
  

  • 110 gram roomboter (ongezouten)
  • 3 appels
  • 3 eieren
  • 125 gram kristalsuiker
  • 175 gram patentbloem
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eetlepels grappa (of cognac, bourbon of rum)
  • 1 eetlepel rietsuiker (optioneel, kristalsuiker kan ook)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Smelt de boter en laten even afkoelen.
  • Snijdt de appels door de helft, verwijder het klokhuis en snijd de appelhelften in schijfjes van een paar millimeter dikte.
  • Mix de eieren en de suiker tot luchtig.
  • Voeg de bloem, het zout, de speculaaskruiden en de bakpoeder toe aan de eieren en spatel tot gemengd. Voeg vervolgens de grappa en de gesmolten boter toe en spatel het door tot alles is gemengd.
  • Doe bakpapier in de bakvorm. Schep een beetje van het beslag in de vorm, zodat er een dunne laag op de bodem ligt.
  • Leg de appel op het laagje beslag en giet het overige beslag in de vorm. Besprenkel alles met de rietsuiker.
  • Bak de cake af in de voorverwarmde oven, ongeveer een uur.
  • Je kunt de cake warm serveren - ook lekker met wat slagroom - of laten afkoelen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

appelappelcakebakkencakedrankgrappa

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Wontons met kip
Cake met blauwe bessen en kardemom

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved