Appelcake met grappa! Met grappa? Jep!
Dit is echt een goddelijke cake, zoooo lekker. Ik ben er elke keer weer van onder de indruk als ik dit recept maak. En bonuspunten: de appelcake met grappa is helemaal niet moeilijk om te maken.
Appelcake met grappa
Echt alles aan deze cake is lekker. Hij is super zacht, kruidig en met zachte appels. Ik gebruik meestal Elstar-appels om mee te bakken. Die blijven mooi stevig en behouden veel smaak. Goudrenetten worden van oudsher vaak gebruikt voor appeltaarten, maar worden snel heel zacht en geven veel vocht af, waardoor de cake vochtiger wordt. Geen Elstar? Gebruik dan Fuji. Granny Smith is weer zeer geschikt als je op zoek bent naar een frisse appel, deze is wel iets zuurder dan de andere soorten.
Ik heb deze appelcake gebakken in een gietijzeren pan, maar je kunt het ook prima maken in een ovenschaal, cakevorm of andere ovenbestendige schaal.
Doe er wel bakpapier in, want deze cake is wat vochtiger dan gewone cake en gaat er minder gemakkelijk uit.
Geen grappa?
Heb je geen grappa in huis?
No problemo. Gebruik dan bourbon, een cognac of een donkere rum.
Liever geen alcohol?
De meeste alcohol verdampt tijdens het bakproces, er blijft nauwelijks wat over. Wil je toch liever geen alcohol gebruiken? Vervang dan de hoeveelheid grappa door melk. De smaak wordt wel iets anders, maar nog steeds lekker.
Appelcake maken
Let op bij het maken van de appelcake met grappa dat je de eieren met de suiker zeer luchtig klopt. Het moet zeker verdubbelen in volume. Spatel vervolgens de overige ingrediënten erdoorheen. Gebruik hiervoor geen garde, maar een spatel of lepel. Met een garde klop je er namelijk teveel lucht uit.
Je kunt deze appelcake met grappa warm eten of eerst laten afkoelen. Warm blijft toch wel het lekkerste. Beetje slagroom pf vanillesaus erbij?
De cake blijft een paar dagen goed, mits je het luchtdicht bewaard.
Appelcake met grappa
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 110 gram roomboter (ongezouten)
- 3 appels
- 3 eieren
- 125 gram kristalsuiker
- 175 gram patentbloem
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 3 eetlepels grappa (of cognac, bourbon of rum)
- 1 eetlepel rietsuiker (optioneel, kristalsuiker kan ook)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Smelt de boter en laten even afkoelen.
- Snijdt de appels door de helft, verwijder het klokhuis en snijd de appelhelften in schijfjes van een paar millimeter dikte.
- Mix de eieren en de suiker tot luchtig.
- Voeg de bloem, het zout, de speculaaskruiden en de bakpoeder toe aan de eieren en spatel tot gemengd. Voeg vervolgens de grappa en de gesmolten boter toe en spatel het door tot alles is gemengd.
- Doe bakpapier in de bakvorm. Schep een beetje van het beslag in de vorm, zodat er een dunne laag op de bodem ligt.
- Leg de appel op het laagje beslag en giet het overige beslag in de vorm. Besprenkel alles met de rietsuiker.
- Bak de cake af in de voorverwarmde oven, ongeveer een uur.
- Je kunt de cake warm serveren - ook lekker met wat slagroom - of laten afkoelen.