Als je net als ik vaak recepten op zoek op Engelse en Amerikaanse food blogs en websites, dan kom je waarschijnlijk ook vaak ingrediënten tegen die we in Nederland niet vaak gebruiken of niet kennen. Sommige producten zijn zelfs helemaal niet te koop.
Cream of tarter, vanilla-paste, double cream en shortening: allemaal voorbeelden van Engelse en Amerikaanse ingrediënten. Hier vind je meer informatie over deze ingrediënten, de vertaling en handige alternatieven.
Amerikaanse ingrediënten voor het bakken
Wanneer ik op zoek ben naar nieuwe recepten kijk ik vaak op Foodgawker en natuurlijk Pinterest. Vaak kom ik dan terecht op Amerikaanse sites en soms kom je dan een ingrediënt tegen die je nog helemaal niet kent of die niet gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar is. Double cream kun je bijvoorbeeld alleen kopen in groothandels of speciaalzaken en graham crackers zijn helemaal niet verkrijgbaar in Nederland.
De meeste ingrediënten zijn gelukkig hier wel te krijgen, soms onder een andere naam, of er is een prima alternatief verkrijgbaar.
Ik heb hieronder een rij met ingrediënten geplaatst en daarbij de Nederlandse vertaling. Verderop deze pagina vind je nog meer handige informatie.
Amerikaanse ingrediënten vertaald
- all-purpose flour – patentbloem
- almond meal of almond flour – amandelmeel en -bloem
- baking powder – bakpoeder
- baking soda – baksoda, zuiveringszout, natriumbicorbonaat
- bread flour – bloem voor brood
- brown sugar – lichtbruine basterdsuiker
- buttermilk – karnemelk
- cake flour – tarwebloem en maïzena gemixt
- cane sugar – rietsuiker
- caster sugar – basterdsuiker
- confectioner’s sugar – poedersuiker
- cornmeal – maïsmeel
- cornstarch – maïzena
- cream – slagroom
- cream cheese – roomkaas
- cream of tartar – wijnsteenzuur
- double cream – een hele vette slagroom
- evaporated milk – koffiemelk
- flour – bloem
- golden syrup – siroop van rietsuikersap
- graham crackers – soort biscuits
- granulated sugar – kristalsuiker
- heavy cream – hele vette slagroom
- icing sugar – poedersuiker
- kosher salt – grof zout, vergelijkbaar met zeezout
- maple syrup – ahornsiroop
- molasses – siroop van suikerriet
- oats – havermout
- powdered sugar – poedersuiker
- puff pastry – bladerdeeg
- pumpkin spice – specerijenmix
- rolled oats – havermout
- self-raising flouw – zelfrijzend bakmeel
- shortening – vet (meestal Crisco)
- tart – varkensvet
- vanilla extract – vanille extract
- vanilla paste – vanille pasta
- vanilla pod – vanillepeul
- wheat flour – tarwebloem
- whipped cream – opgeklopte slagroom
- whole milk – volle melk
- yeast – gist
- zest – rasp van de schil van een vrucht (sinaasappel, citroen, limoen e.d.)
Nog meer informatie over de ingrediënten
Baking powder, baking soda, cream of tartar
Baking powder en baking soda worden ook veel in Nederlandse recepten gebruikt. Bakpoeder en baksoda (ook wel zuiveringszout genoemd of natriumbicarbonaat) kun je gewoon in de supermarkt kopen. Er zit wel een verschil tussen deze twee, want baking soda werkt alleen als er ook een zuur aan het recept toegevoegd wordt, zoals citroensap of zuivel. Bakpoeder doet het echter altijd.
Zodra je de verpakking van je baking soda open maakt, is het nog maar maximaal een maand houdbaar. Daarna neemt de werking heel snel af.
Wijnsteenzuur, cream of tartar, wordt minder gebruikt in Nederlandse recepten. Het is ook niet zo makkelijk verkrijgbaar, maar bij natuurwinkels en speciale bakwinkels hebben ze het vaak wel. Je gebruikt het als rijsmiddel en vaak bij merengue om de eiwitten te stabiliseren en te zorgen dat ze mooi opstijven. Het is niet echt te vervangen met een Nederlands ingrediënt helaas, maar gelukkig kun je het wel gewoon kopen.
Bread en cake flour
In Nederland gebruiken we voornamelijk (patent)bloem en tarwebloem, maar bread flour is een bloem met een hoog gehalte aan gluten. Hiervan kun je hele mooie broden bakken, want gluten zorgen ervoor dat je een luchtig brood krijgt. In Nederland want minder goed verkrijgbaar, meestal gebruik ik gewoon patentbloem ervoor.
Cake flour is een mengsel tussen tarwebloem en maïzena en je kunt hier cakes van maken met een hele fijne structuur. Je kunt het gelukkig heel gemakkelijk zelf maken, door één cup patentbloem te mixen met twee eetlepels maïzena.
Meer informatie over het verschil tussen bloem en meel.
Cornstarch en cornmeal
Lijkt wel een beetje hetzelfde en beide zijn gemaakt van maïs, maar er zit toch echt een duidelijk verschil tussen deze twee ingrediënten. Cornstarch, maïzena, is bijna smaakloos en kun je gebruiken om iets in te dikken. Cornmeal, maïsmeel, is gedroogde maïs die daarna vermalen wordt tot een meel. Met cornmeal kun je dingen bakken, zoals brood en heeft een duidelijke maïssmaak.
Double of heavy cream
Niet verkrijgbaar in Nederland en zoals ik al zei, is dat ontzettend jammer. Dit ingrediënt kom je ontzettend vaak tegen in Amerikaanse (en Engelse) recepten en is een hele vette slagroom. Het vetgehalte is de Nederlandse slagroom is ongeveer 25% tot 28%, maar het gehalte van double cream ligt rond de 48%.
Om het te vervangen gebruik ik eigenlijk altijd gewoon slagroom en soms doe ik er nog een paar eetlepels (ligt aan de hoeveelheid room die je nodig hebt) mascarpone om het wat dikker te maken.
Golden syrup
Een siroop gemaakt van het sap wat vrijkomt bij het maken van rietsuiker. Het dankt zijn naam natuurlijk aan zijn prachtige goudgele kleur. Je zou het eventueel kunnen vervangen met de bekende stroop voor pannenkoeken.
Graham crackers
En dan meteen weer een ingrediënt die niet in Nederland verkrijgbaar is, namelijk graham crackers. Het wordt heel veel gebruikt als bodem voor taarten, zoals cheesecake, en is gemaakt van granen. Ter vervanging gebruik ik meestal biscuitjes die gemaakt zijn van granen, zoals tarwebiscuits of gewoon een biscuit die ik lekker vind bij het recept.
Lees hier meer over het vervangen van graham crackers.
Kosher salt
En dit ingrediënt wordt meestal gebruikt bij hartige recepten en is een grove soort zout. Hiervoor kun je prima zeezout gebruiken.
Molasses
Wel verkrijgbaar in Nederland, maar niet heel gemakkelijk. Je kunt het meestal wel vinden in natuurwinkels en winkels met bakproducten. Het is een hele dikke siroop gemaakt van suikerriet. Je kunt het vervangen met gewone stroop voor pannenkoeken.
Pumpkin spice
De specerijen voor pumpkin spice: piment, kruidnagel, kurkuma, kaneel en nootmuskaat
Pumpkin spice is een specerijenix en vergelijkbaar met de Nederlandse mix voor koekjes en speculaas.
Wil je weten hoe je het zelf maakt? Klik dan hier!
Shortening
Shortening is een plantaardige vetsoort en het bekendste merk is Crisco. Het wordt vaak gebruik om witte cakes te maken, want roomboter geeft natuurlijk een beetje een lichtgele kleur af, om fondant op uit te rollen (plakt het niet aan je werkbank) of om vormen mee in te vetten. Crisco is steeds beter verkrijgbaar, de grotere supermarkten hebben het meestal wel. Zou je het willen vervangen, dan zou je gewoon roomboter kunnen gebruiken, maar het werkt wel een beetje anders.
Vanilla pod, vanilla paste, vanilla essence
Vanilla pod, vanillepeul, en vanilla essence, vanille-essence, kennen we natuurlijk wel in Nederland en kun je ook overal kopen. Vanilla paste is wat minder goed verkrijgbaar, maar wel steeds beter. Het is een pasta van vanille en ik zou het daarom ook vervangen met het merg uit de vanillepeul en niet met essence.
Zo, dat was de lijst. Mis je nog een ingrediënt of heb je nog meer vragen. Stel ze gerust!
Nog meer informatie over ingrediënten en bak- & kooktips!
Ik vervang voor m’n merengue de wijnsteenzuur met 1/4 theelepel citroenzuur.(poeder)
Dat is ook een goed idee inderdaad!