Lees hier alles over crispy chili oil!
Wat is crispy chili oil?
Eén van mijn nieuwste ‘verslavingen’ is crispy chili oil. Ik gebruik het bijna overal in.
Crispy chili in oil is een olie met hierin knapperige stukjes chili, uitjes, knoflook, pepers, noten. Daarnaast zitten er vaak nog allerlei specerijen in. De chilipepers worden eerst nog gefrituurd, daardoor hebben ze de lekkere knapperige textuur.
Het is een pittige smaakmaker, die voornamelijk gebruikt wordt in de Chinese keuken.
Waar komt het vandaan?
Crispy chili oil komt oorspronkelijk uit de Sichaun-provincie in China. Deze keuken staat bekend om zijn pittige eten en deze crispy chili past daar natuurlijk heel goed bij.
Het recept gaan eeuwen terug en werd eerst voornamelijk gebruikt als smaakmaker bij wontons en groentegerechten. Tegenwoordig zien we het in allerlei soorten gerechten terugkomen.
Wat kun je met crispy chili?
Heel veel! Eén van de voordelen van de crispy chili in oil is dat het heel veelzijdig is en dat je het voor veel recepten kunt gebruiken.
Ik bak er bijvoorbeeld mijn eitjes in. Doe gewoon een eetlepel (ongeveer) in de pan en bak je eitjes erin. Heerlijk voor op een broodje, toast met avocado of bij je gebakken rijst.
Het is ook een heerlijke smaakmaker voor veel Aziatische gerechten. Doe een beetje crispy chili in je rijst, door de saus, marinade of in een salade. Heb je noedels gemaakt? Doe dan een beetje crispy chili erbij.
Maak bijvoorbeeld eens deze komkommers met chili!
Crispy chili in oil kopen
Het bekendste merk crispy chili oil is die van Lao Gan Ma. Je herkent het potje direct aan het rode etiket met de ietwat boze mevrouw erop. In deze crispy chili zit sojabonenolie, chili pepertjes, uien, gefermenteerde sojabonen, zout, suiker, peperkorrels en nog wat smaakversterkers.
Je hebt ook nog andere merken, per merk worden andere ingrediënten gebruikt.
Koop het bijvoorbeeld bij:
Asianfoodlovers.nl
Albert Heijn
Tjinstoko.eu