Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Alles over bakpapier
Bak- & kooktips

Alles over bakpapier

21 november 202220 november 2022 Leave a comment

Bakpapier is ontzettend handig om te gebruiken bij het koken en bakken. Je leest hier hoe je het kunt gebruiken, hoe je een bakvorm kunt bekleden en welke alternatieven er zijn.

Alles over bakpapier

Bakpapier kun je op veel manieren gebruiken, bijvoorbeeld:

voor het bekleden van bakvormen.
in de oven op de bakplaat.
voor het grillen van groenten.
om pakketjes mee te maken.

Hoe werkt bakpapier?

Bakpapier is papier dat is bewerkt en voorzien is van een coating. Hierdoor is het veilig te gebruiken in de oven, en door de coating blijft je eten er niet aan vast plakken.

Is er een goede kant?

Ik heb hier nog nooit op gelet en nog nooit problemen gehad, dus nee – het maakt niet uit welke kant je gebruikt.

Moet je bakpapier invetten?

Nee, dat is niet nodig. Het papier heeft een coating, waardoor het niet plakt.

Bakpapier in de Airfryer

Het wordt niet aangeraden om bakpapier in de Airfryer te gebruiken. Wanneer je de gehele bodem van het mandje bekleedt met papier, werkt de hete luchtstroom minder goed.

Daarnaast kan het papier door de luchtstroom bewegen in het mandje en mogelijk tegen het verwarmingselement komen.

Is bakpapier herbruikbaar?

Bakpapier kun je maar één keer gebruiken. Wanneer je bakpapier meerdere keren gebruikt, kunnen er schadelijke stoffen vrij komen.

Daarnaast is het ook niet hygiënisch. Vaak laat je een gebruikt stuk bakpapier een paar dagen liggen voordat je het weer gebruikt.

Gebruikt bakpapier kun je weggooien bij het normale afval en gaat dus niet bij het oud papier.

Welke alternatief is er voor bakpapier?

Elke keer weer een vel bakpapier pakken is niet heel duurzaam, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven verkrijgbaar.

Voor bakvormen

Voor het bekleden van een springvorm, cakevorm of andere bakvorm heb je waarschijnlijk wel gewoon bakpapier nodig. In deze vormen heb je vaak een dun stuk papier nodig die je op maat kan knippen.

Heb je geen bakpapier in huis? Vet dan de vorm goed in met boter of olie.

Op de bakplaat

Voor het bakken van eten in de oven op een bakplaat kun je ook keizen voor een siliconen bakmat. Een siliconen bakmat kun je gewoon afwassen na gebruik en weer gebruiken.

Siliconen bakmatten kun je kopen bij de HEMA, Blokker, Xenos of gewoon online.

Een paar voorbeelden van siliconen bakmatten:

Bakmat bij de Hema
Bakmat met taart afmetingen bij Bol.com
Bakmat van Krumble bij Bol.com

Aluminiumfolie als bakpapier?

Aluminiumfolie kun je ook gebruiken als alternatief voor bakpapier. Aluminiumfolie kan bijvoorbeeld beter tegen hoge temperaturen, terwijl het maximum van bakpapier ongeveer op 200 graden Celsius ligt.

Voor het roosteren van groente en het bereiden van vlees, is aluminium zeer geschikt, juist omdat het die hogere temperaturen goed aan kan.

Ik zou aluminiumfolie niet gebruiken voor het maken van koekjes of het bekleden van een cakevorm. De vouwen van de aluminiumfolie zul je terug zien in je baksel en hierdoor ziet het er minder mooi uit. Doordat aluminiumfolie ook warmer wordt dan bakpapier, kunnen je koekjes, brownies of cake ook wat bruiner en harder worden.

informatie bakpapier

Bakvorm bekleden met bakpapier

Bakpapier gebruik ik altijd voor het bekleden van bakvormen. Het zorgt ervoor dat je baksel niet aan de vorm blijft plakken en je kunt je baksel gemakkelijker uit de vorm krijgen.

In dit artikel lees je er nog meer over.

Cakevorm

Neem een stuk bakpapier van ongeveer 30 centimeter. Rol deze op en knip vervolgens het papier op maat. Zorg ervoor dat het bakpapier even lang is als de lengte van bodem van de cakevorm.

Vet vervolgens de cakevorm in met boter en plaats het bakpapier in de vorm. Druk het goed aan, want je wilt niet dat er beslag tussen het papier en de vorm komt.

Vierkante vorm

Een vierkante vorm kun je op dezelfde manier bekleden als een cakevorm, of met dubbel bakpapier.

Rol een stuk papier op en knip deze op maat. Vet de vorm goed in en leg het bakpapier erin. Druk het goed aan, ook in de randjes.

Ronde vorm

Een ronde vorm bekleden met bakpapier lijkt misschien moeilijk, maar dat valt echt mee.

Neem een vierkant stuk bakpapier en vouw dit vervolgens in vieren. Daarna vouw je het vierkant diagonaal nog een paar keer, het papier vormt zo een puntje.

Keer de ronde vorm om en meet waar je het bakpapier moet knippen. Vet de vorm ook in en leg het bakpapier erin.

Springvorm

Een springvorm bekleden met bakpapier is erg eenvoudig. Knip een stuk bakpapier af (of gebruik een los vel) en klip de springvorm open. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en plaats vervolgens de rand er weer op.

Naar alle bak- en kooktips!

Related Posts

Tips voor brownies: top 8!
Tips voor brownies: top 8!
Wat is zwarte knoflook?
Wat is zwarte knoflook?
Brownies bewaren
Brownies bewaren
Wat zijn savoiardi?
Wat zijn savoiardi?

Berichtnavigatie

Suiker voor bakken: alle soorten
Oliebollen opwarmen

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Frikandellentaart
Traditionele Groningse poffert
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved