Follow:
Informatief, Tips

5x Tips voor jam

tips voor jam

Zelf jam maken is niet alleen heel leuk om te doen, je kunt er ook eindeloos mee variëren en de lekkerste jams maken. Bijvoorbeeld allerlei combinaties van fruit, met kruiden en specerijen en met verschillende soorten zoetstoffen. Mijn moeder is bij ons de meest fanatieke jam-maker, vooral bramenjam (heel veel bramenjam), en ik heb veel geleerd van haar over het maken van jam. En daarom heb ik vandaag vijf tips voor jam maken!

TIPS VOOR JAM

bramen

1. Gebruik vers fruit

Misschien een beetje overbodig om te zeggen, maar om jam te maken heb je echt vers fruit nodig. Koop seizoensproducten en maak elk seizoen weer een ander soort jam.

2. Maak je fruit goed schoon

Maak voordat je jam gaat maken, altijd je fruit goed schoon. Controleer alle vruchten of ze nog goed zijn en of er geen plekken op zit. Verwijder deze plekken eventueel en maak het fruit schoon met water en zout. Je wilt natuurlijk geen beestjes meer tegenkomen in je jam of fruit met rotte plekken gebruiken, want dat proef je later weer terug in je jam.

3. Steriliseer altijd je potten

Jam kun je heel lang bewaren, maar alleen als je je glazen potten schoongemaakt hebt en gesteriliseerd hebt. Anders zitten er bacteriën en viezigheid in en die beïnvloeden niet alleen de houdbaarheid van je jam, maar ook de smaak.

Ik steriliseer mijn potten altijd in kokend water en laat ze daarna goed afkoelen. Nog gemakkelijker is het natuurlijk om ze te steriliseren in de vaatwasser.

zelf bramenjam maken

4. Voeg genoeg suiker toe

Misschien niet helemaal verantwoord en ‘fitgirl’, maar jam heeft echt suiker nodig en behoorlijk veel ook nog eens. Wanneer je niet genoeg suiker toevoegt aan je jam, zal hij niet dik worden en de juiste textuur krijgen. De pectine en de suiker werken hierbij hand in hand en daarom moet je ook rekening houden met het gehalte aan pectine in vruchten. Bij pectine-arme vruchten moet je meer suiker toevoegen, dan bij vruchten met veel pectine.

Ik gebruik meestal gewoon kristalsuiker, maar je kunt ook geleisuiker gebruiken. Wanneer je een jam maakt met pectine-arme vruchten, dan is het verstandig om geleisuiker te gebruiken. Hierin zit pectine toegevoegd en dit helpt om de jam dik te krijgen.

5. Test wanneer je jam dik genoeg is

Iedereen kent die momenten wel dat je een beetje eigenwijs bent en niet gaan testen of je jam wel klaar is. Ik heb dit al meerdere keren meegemaakt en elke keer heb ik er later weer een beetje spijt van. Of de jam is nog veel te dun en dan moet je allerlei trucjes uithalen om hem nog dik te krijgen, of hij is juist veel te dik en bijna niet meer smeerbaar.

Test dus altijd of het mengsel klaar is om in de glazen potten gegoten te worden. Dit kun je doen met een suikerthermometer, je kunt dan stoppen als hij hoger is dan 105 graden Celsius, of met de stollingsproef (en die vind ik persoonlijk altijd goed werken). Zet voordat je begint met jam maken een schoteltje of lepel in de koelkast. Wanneer je denkt dat je jam dik genoeg is, schept je een klein beetje jam op het koude schoteltje of lepel. Laat het één minuut afkoelen en als er een vel over de jam heeft gevormd, dan is je jam klaar!

Succes met het maken van heerlijke jam!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Sandra

  Zout gebruiken om het fruit schoon te maken, daar had ik nog nooit van gehoord. Maar wat een goede tip!

  13 september 2017 at 09:34
  • Reply Danella

   Tip van m’n oma! Oma weet altijd raad hè;).

   13 september 2017 at 13:24
 • Reply Sylvia

  Ik vond vroeger jam zo lekker, maar de laatste jaren eet ik het niet meer. Maar als ik zo naar deze jam kijk?

  13 september 2017 at 10:07
  • Reply Danella

   Ben zelf ook niet een grote jam-eter, maar zelfgemaakte vind ik altijd het lekkerste.

   13 september 2017 at 13:24
 • Reply Miss K

  Ah ja zout, idd! Je eet het eigenlijk wel maar toch dacht ik er nooit aan. ja he niet verantwoord, maar jam zonder suiker kan niet he:) smakelijk

  13 september 2017 at 10:13
 • Reply Lodi

  Heerlijk, ik ben dol op zelfgemaakte jam en wat een goede tip van het zout!

  13 september 2017 at 10:33
 • Reply Yolanda

  Zeker punt 5 is een goed tip! Ik had eens jam zo dik gemaakt dat ik er later plakjes van kon snijden, absoluut niet smeerbaar dus en niet lekker.

  13 september 2017 at 11:15
  • Reply Danella

   Haha, ik ook hoor;). En dan heb je er ook niet zoveel meer aan.

   13 september 2017 at 13:25
 • Reply Dhini

  Vroeger toen ik nog in Indonesië woonde, maakte mijn moeder altijd zelfgemaakte jam voor koekje versieren. Wij eten niet zo vaak jam. Maar als ik op vakantie of bij iemand anders wel.

  13 september 2017 at 18:47
 • Reply Jannike | Moonlight Travel

  Handige tips! Ik heb zelf nog nooit jam gemaakt, dus ze komen goed van pas.

  13 september 2017 at 23:06
 • Reply Xenia

  Ik heb nog nooit jam gemaakt. Het lijkt mij wel leuk om te doen en niet heel moeilijk. We hebben een flinke perenoogst dus wie weet:)

  14 september 2017 at 11:22
 • Reply Ester

  Zelfgemaakte jam (of confituur zoals we in België zeggen) is overheerlijk!
  Ik heb een vriendin en die maakt altijd heerlijke combinaties. Ananas met munt, of perzik met rozenblaadjes. Mmmm

  15 september 2017 at 14:03
 • Leave a Reply