Follow:
Op reis, To do, To see

5x Gratis in Florence

piazzale michelange uitzicht op florence

Florence vind ik één van de mooiste steden van Italië. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis heb ik er twee weken doorgebracht, en ben er al een paar keer dagjes geweest tijdens vakanties, en elke keer wil ik er niet meer weg. Lekker eten, prachtige kunst, musea, architectuur, leuke winkels en nog veel meer, daarom vandaag 5x gratis in Florence. Heb je weer wat meer geld over voor dat winkelen of het lekkere eten.

5X GRATIS IN FLORENCE

Florence is eigenlijk één groot openluchtmuseum, overal waar je kijkt staan prachtige gebouwen, beeldhouwwerken, bruggen en kunst. Je kunt er al een dag vermaken, door er gewoon doorheen te lopen en je te verwonderen aan al het moois wat je om je heen ziet.

Ponte Vecchio

ponte vecchio florence

De meest beroemde brug van Italië, de Ponte Vecchio. Als je naar Florence gaat, dan moet je zeker even over deze brug lopen. De naam betekend letterlijk ‘oude brug’ en hij gaat over de rivier de Arno. De eerste brug was gemaakt van hout, maar deze werd vernield tijdens een grote overstroming in 1333. In 1345 is de huidige brug gebouwd, dit keer van steen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijna alle bruggen in Florence vernietigd door de Duitsers, behalve de Ponte Vecchio. Deze mocht blijven staan op bevel van Hitler.

Heel vroeg in de ochtend in januari, heb je kans om de brug (bijna) helemaal voor jezelf te hebben. Hier waren we zo vroeg, dat de winkels nog niet eens open waren. 

Op de brug staan allemaal winkels en vroeger zaten hier voornamelijk slagers en leerlooiers in. Florence is nu nog steeds één van de meest toonaangevende steden als het gaat om leerbewerking. Echter vond Cosimo I de’Medici het allemaal teveel stinken en gooide hij de slagers en leerlooiers eruit, om plaats te maken voor edelsmeden, juweliers. En die zitten er nu nog steeds in.

ponte vecchio florence corridoioi

Uitzicht op de Ponte Vecchio en aan de linkerkant de Corridoio Vasariano. 

Boven de brug loopt de beroemde Corridoio Vasariano. Deze gang van het Palazzo Vecchio, waar nu het Uffizi in zit, naar het Palazzo Pitti, is gebouwd in opdracht van Cosimo I de’Medici en er hangen een aantal prachtige schilderijen in. De gang is maar een beperkt aantal maanden open en alleen onder begeleiding. Hij staat zeker op mijn bucketlist!

Waarbij je vroeger nog een hangslot mocht ophangen aan het historische hekwerk mocht klemmen voor eeuwige liefde, moet je dat nu echt niet meer doen. Het hekwerk had sterk te leiden onder het gewicht van alle hangsloten en daarom staat er nu een hoge boete op. Maar je moet het natuurlijk niet alleen niet meer doen, omdat je een boete kunt krijgen, maar vooral omdat we niet met z’n alleen een historisch stuk van de brug moeten vernielen.

Santa Maria del Fiore – de Duomo

santa maria del fiore florence italië

Net als de Ponte Vecchio, moet je natuurlijk ook naar de Santa Maria del Fiore, oftewel il Duomo (de Dom). Deze prachtige basiliek kun je gratis bezichtigen en is zeker een bezoekje waard. Voor de kerk staat het beroemde Baptisterium en ernaast staat de Campanile (de klokkentoren). Voor het bezoeken van het Baptisterium en het beklimmen van de Campanile, moet je wel bestalen.

Florence was aan het einde van de middeleeuwen en de Renaissance de belangrijkste stad van Italië en daarbij hoort ook een grote basiliek. Aan het einde van de 13e eeuw werd daarom de opdracht gegeven tot de bouw van de Duomo, gewijd aan Maria. Florence werd vroeger Fiorina genoemd, vandaar de naam Santa Maria del Fiore. De bouw lag meerdere keren stil, maar uiteindelijk werd hij rond 1425 voltooid. De koepel is van een architectonisch hoogstandje en is maar liefst 91 meter hoog, nog nooit was zoiets gedaan.

fresco koepel santa maria del fiore florence

De kleuren van de basiliek zijn kenmerkend voor het gebied en de buitenkant is helemaal van marmer. Op de voorgevel staan tientallen beeldhouwwerken, roosvensters, mozaïeken en drie bronzen portalen. De basiliek heeft de vorm van een Latijns kruis en is echt enorm. Er is niet veel meer over van het vroegere interieur, want de meeste kunstwerken staan nu in het museum, maar je kunt je wel een voorstelling maken hoe het er vroeger uit heeft gezien. Aan de wanden hangen nog schilderijen, er staan nog een paar beeldhouwwerken, maar het mooiste zijn de fresco’s aan de binnenkant van de koepel met een voorstelling van het Laatste Oordeel.

Piazza della Signoria & Loggia dei Lanzi

loggia dei lanzi piazza del signoria florence

Het mooiste plein van Florence is het Piazza della Signoria en als je daar bent, kun je ook meteen naar de Loggia dei Lanzi, een open beeldengalerij met een paar van de mooiste beeldhouwwerken uit de Italiaanse geschiedenis.

Aan het plein staat een aantal prachtige gebouwen, de meeste gebouwd in de stijl van de Renaissance. Het meest bekende gebouw is het Palazzo Vecchio, waar nu het kunstmuseum Uffizi in zit. Op het plein voor het Palazzo Vecciho staat een kopie van het beroemdste standbeeld van Michelangelo, de David. De echte David staat in het Accademia dell’Arte del Disegno, maar een gratis versie is dus te zien op het plein. Daarnaast staat er nog een bronzen ruiterstandbeeld van Cosimo I de’Medici en een fontein met een voorstelling van Neptunus.

sabijnse maagdenroof giambologna florence loggia dei lanze piazza della signoria

In het Loggia dei Lanzi staan meerdere beeldhouwwerken en één bronzen beeld van Cellini. Ik vind de Roof van de Sabijnse Maagden van Giambologna het mooiste beeld in deze galerij en het is moeilijk voor te stellen dat dit uit één stuk marmer komt. Het is zo indrukwekkend, de uitdrukking op de gezichten, dat de huid een beetje indeukt onder de vingers en het lijkt bijna levensecht.

Uitkijkpunt Piazzale Michelangelo 

piazzale michelange uitzicht op florence

Aan de linkerkant de toren van Palazzo Vecchio en aan de rechterkant de campanile, baptisterium en de Duomo. 

Zin om een stukje te wandelen? Dan kun je naar het Piazzale Michelangelo lopen, voor een heel mooi uitzicht over de stad. Dit plein ligt bovenop de heuvel, aan de andere kant van de Arno en geeft je een uitzicht over de rode daken van de stad, de Santa Maria del Fiore, de Campanile en de Ponte Vecchio. Ook hier staat trouwens weer een kopie van David van Michelangelo, ze zijn erg trots op dat beeld.

Mercato Centrale

market italy

En bij de Marcato Centrale heb je buiten ook nog een hele leuke markt, waar je onder andere schorten kunt laten borduren. 

En als je even genoeg hebt van al die oude kunst, dan kun je ook even naar de grootste overdekte markt van Florence gaan, de Mercato Centrale. Op deze markt worden heerlijke verse ingrediënten verkocht, zoals groente, fruit, vis, vlees, kruiden en specerijen, streekproducten en delicatesses en ik vind het altijd heerlijk om hier rond te lopen en alles te bekijken. De Mercato Centrale is gelegen aan de Piazza del Mercato.
Uiteraard kun je er ook wat leuke en lekkere dingen kopen, of naar één van de vele restaurantjes gaan, maar dan is het niet helemaal gratis meer.

Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

9 Comments

 • Reply Rinette

  Ik ben nog nooit in Florence geweest, maar het lijkt me zo te zien een prachtige stad! Vooral de dom vind ik echt prachtig!

  19 september 2017 at 08:39
 • Reply Felice

  manlief liep ooit een half jaar stage in Florence en kon ook niet wachten het mij te laten zien!
  Het is inderdaad een prachtige stad en je hebt er mooie hoogtepunten uitgehaald!
  Ik zou zo wel in de auto willen stappen en er weer heen gaan!

  19 september 2017 at 08:52
 • Reply Lodi

  Ah ja Florence is zo mooi! Ik ben er nu twee keer geweest en keek beide keren mijn ogen uit.

  19 september 2017 at 09:16
 • Reply nicole

  Wat een mooie plekken allemaal. En heerlijk dat het nog gratis is ook.

  19 september 2017 at 09:22
 • Reply Emmy

  Heerlijke streek met lieve mensen en fantastische gerechten

  19 september 2017 at 09:58
 • Reply Loes

  Florence is zo’n prachtige stad! Ik ben er nu een aantal keer geweest en het blijft mooi.

  19 september 2017 at 10:04
 • Reply Sofie

  Het is zo een mooie stad, ben er naartoe geweest toen ik nog een stuk jonger was en kan iet wachten om de stad nog een ste bezoeken! Wat een leuke plekjes 🙂

  19 september 2017 at 16:40
 • Reply Kimberly

  Mooie foto’s en plekken! Deze plekken staan op de lijst van favorieten!

  19 september 2017 at 20:25
 • Reply Neeltje | Thoughts in Style

  Ik wil zo graag naar Florence, want het ziet er echt heel mooi uit!

  21 september 2017 at 14:11
 • Leave a Reply