Follow:
Basisrecept (zoet), Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Vanillesaus

vanillesaus recept

Dit recept kan ik ondertussen wel dromen en heb ik al ontzettend vaak gemaakt. Jeanine en ik zijn dol op appelbollen en een appelbol (van die heerlijke appels gevuld met kaneel en een beetje suiker) is niet compleet zonder vanillesaus. Zo staat we dus vaak op het laatste moment nog snel een saus te maken.

Het is ontzettend eenvoudig om een vanillesaus te maken en zoveel lekkerder dan die uit een pakje.

VANILLESAUS

Je ziet vaak recepten voorbij komen waarbij er slagroom wordt gebruikt. Wij gebruiken altijd alleen melk, waarbij ik overigens volle melk wel weer iets lekkerder vindt dan halfvolle melk, maar hadden nog nooit slagroom gebruikt om de saus te maken. Een paar weken geleden hebben we het getest en we vonden het iets te zwaar allemaal. Nu kan dat ook komen doordat we “iets” teveel over onze appelbol hadden gegoten, maar een saus van melk vonden we toch lekkerder.

Door alleen eidooiers te gebruiken en een beetje bloem, zorg je ervoor dat je saus wat dikker wordt en daarvoor heb je dus geen room meer voor nodig. Wil je wel slagroom gebruiken in plaats van melk? Dat kan natuurlijk, maar gebruik dan één eetlepel bloem en niet twee eetlepels.

vanillesaus

De saus kun je zowel warm als koud serveren, maar een beetje warm is hij toch het allerlekkerste. Zodra de saus afkoelt, zal hij ook nog wat verder indikken, maar zodra je hem weer opwarmt wordt hij ook weer dunner. Zo nodig kun je er nog een scheutje melk bij gooien.

Het leuke van zo’n basisrecept is dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen. Bijvoorbeeld een snufje kaneelpoeder, citroen- of sinaasappelschil voor een frissere saus of een beetje chocolade erin laten smelten voor een vanille- en chocoladesaus. Heerlijk!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET 

vanillesaus recept
Print

Vanillesaus

Aantal 250 milliliter

Ingrediënten

  • 250 milliliter melk
  • 1 vanillepeul
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk in een pannetje op het vuur.

  2. Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de twee helften peul bij de melk.

  3. Meng de eidooiers met de suiker en klop tot alles is gemengd, voeg dan de bloem toe en mix het opnieuw.

  4. Voeg een paar eetlepels van de warme melk bij het mengsel en roer het goed door. Schenk daarna het mengsel bij de melk, terwijl je goed roert met een garde.

  5. Breng het voorzichtig aan de kook, blijf constant roeren met een garde.

  6. Dip een spatel of lepel in de saus, wanneer je een streep kunt trekken over de bolle kant, zonder dat de saus doorloopt, dan is hij klaar. 

  7. Zeef de saus en haal de vanillepeulen eruit. Klaar!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Lianne

    Dat klinkt heerlijk voor bij de appelbol of appelstrudel! ♥
    Lianne onlangs geplaatst…Anijs Aardbei CakeMy Profile

    14 november 2017 at 23:11
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge