Follow:
Recepten, Sauzen & toppings, Zoet

Sinaasappel curd

sinaasappel curd

Bijna Koningsdag en daarom nu een gerecht met oranje! Lemon curd kennen we waarschijnlijk allemaal wel, maar wist je dat je ook sinaasappel curd kunt maken. Heel anders dan lemon curd, maar net zo lekker. Vandaag heb ik een recept voor sinaasappel curd, deze maakte ik een paar weken geleden en ik weet nu al zeker dat ik hem heel snel weer ga maken!

sinaasappel curd

SINAASAPPEL CURD

Het gevaarlijke aan het maken van sinaasappel curd is het dat je er bijna niet van af kunt blijven. Het blijft je maar aanstaren als je de koelkast open doet en het past ook bij zoveel dingen. In de yoghurt of bij de kwark, op een broodje, op een cake of als vulling in muffins, of wat dacht je van merenguekransen met de curd. Het is trouwens ook heel erg lekker met ijs en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het maken van een sinaasappel (of lemon) curd vind ik altijd zo fascinerend. In het begin is het nog heel vloeibaar en dan krijg je steeds meer schuim. Net op dat punt dat je denkt dat hij nooit dikker gaat worden, zie je opeens dat het mengsel veranderd. De luchtbelletjes worden steeds kleiner en de curd wordt steeds logger en dikker, bijna als een vla. En dan ben je er bijna! Nog even goed verwarmen en je hebt een heerlijke curd.

Nog een paar tips voor het maken van de curd:

  • rasp eerst de schil van de sinaasappel, na het persen is dat heel erg lastig
  • pas op dat het eigeel niet gaat stollen, dit kan gebeuren als het vuur te hoog staat of als je stopt met kloppen
  • zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, anders gaat de temperatuur van de curd te snel naar beneden als je de boter toevoegt

De sinaasappel curd kun je tot twee weken bewaren in de koelkast.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

sinaasappel curd
Print

SINAASAPPEL CURD

Recept voor sinaasappel curd.
Aantal 250 milliliter

Ingrediënten

  • 1 geraspte sinaasappelschil
  • 100 milliliter sinaasappelsap (meestal zijn 2 middelgrote perssinaasappels genoeg)
  • 4 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 20 milliliter citroensap
  • 1 theelepel vanille-essence (of een halve vanillepeul)
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)

Bereidingswijze

  1. Rasp de schil van één sinaasappel en pers twee sinaasappels uit tot je 100 ml sap heb.
  2. Zet een pan met water op en plaats er een kom in, zorg dat de kom de pan afsluit en dat hij niet het water raakt.
  3. Klop de eidooiers met de suiker los in de kom en voeg de rasp van de sinaasappel toe, het sinaasappelsap, het citroensap en de vanille-essence.
  4. Blijf het mengsel kloppen met een garde. Er ontstaat eerst een schuim en langzamerhand wordt het minder helder, verdwijnt het schuim en wordt het steeds dikker. Stop wanneer het iets dikker is dan vla.
  5. Haal het van het vuur af en voeg al roerend de boter toe in klontjes. Blijf roeren totdat alles is opgelost.
  6. Schenk de sinaasappel curd in een weckpot of ander afsluitbaar bakje en laat het een paar uur afkoelen in de koelkast.

sinaasappel curd

sinaasappel curd recept

Share on
Previous Post Next Post

15 Comments

  • Reply Jessica

    Hmmm wat een goede tip zo bij Koningsdag in de buurt. Je foto’s zijn prachtig gemaakt!

    24 april 2017 at 10:18
    • Reply Danella

      Dankjewel! Leuk om te horen:).

      24 april 2017 at 11:12
  • Reply Johanne

    Inderdaad, mooie foto’s! Het oranje knalt er echt uit. En ik hoefde eigenlijk niet meer te lezen hoe je het maakt, je omschrijving maakt al dat ik het wil maken ongeacht hoe moeilijk ;-). Ik wist namelijk nooit zo goed wat ik met een curd aanmoest, maar blijkbaar kun je er hartstikke veel mee!

    24 april 2017 at 10:43
    • Reply Danella

      Je kunt er inderdaad veel mee, gewoon een keertje proberen! Benieuwd wat je ervan vindt:).

      24 april 2017 at 11:13
  • Reply Carmen

    Ik zag sinaasappels en moest kijken, ziet er heeeeel goed uit!
    Carmen onlangs geplaatst…Huisarts, Presenteren en meer ~ WeekviewMy Profile

    24 april 2017 at 11:23
  • Reply Ester

    Mmmm de foto’s brengen me het water in de mond.
    ziet er heerlijk uit !

    24 april 2017 at 11:56
  • Reply Sabine

    Lijkt me een erg lekker gerecht. Mega vrolijke kleur ook. Ik heb ooit eens sinaasappelsap aan een kwarktaart toegevoegd, dat was ook heerlijk. Kennelijk werkt sinaasappel goed toetjes, haha.

    24 april 2017 at 12:30
    • Reply Danella

      Dat is ook erg lekker, sinaasappel maakt het ook zo lekker fris.

      24 april 2017 at 15:48
  • Reply Marlies

    wat een goed idee om sinaasappels te gebruiken in plaats van limoenen/citroenen. Ik ga hem onthouden, want dit past goed bij verschillende taartjes.
    Marlies onlangs geplaatst…Chai cake met courgette en wortel (met glutenvrije optie)My Profile

    24 april 2017 at 13:02
  • Reply Joandi Loes Tholen

    Past heel goed bij Koningsdag! Leuk en vast ook erg lekker

    24 april 2017 at 14:20
  • Reply Kim - Favourkids

    Dat klinkt heerlijk! Ik ga dit recept snel eens proberen!

    24 april 2017 at 17:12
  • Reply Martiena de Graaf

    Wat ziet dit er heerlijk uit en wat heb jij dit makkelijk uitgelegd!! Dankjewel voor dit heerlijke recept! Ik ga het ook zeker eens uit proberen!

    24 april 2017 at 17:54
  • Reply Lianne

    Oh heerlijk! Ik heb er een keer brownies mee gemaakt, dat was ook erg smakelijk.
    Lianne onlangs geplaatst…Boterkoek met witte chocolade en sinaasappelMy Profile

    25 april 2017 at 12:24
    • Reply Danella

      Oh dat lijkt me ook heerlijk. Je brengt me op ideeën;).

      25 april 2017 at 20:28
  • Reply Miryam

    Prachtige foto’s en dit lijkt me super lekker! Vandaag eens proberen.

    28 april 2017 at 06:30
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge