Yoghurtcake met citroen

Dit is echt de perfecte cake voor de zomer. Heerlijk zacht door de yoghurt en fris door de citroen en nog lekkerder met een botercrème met, natuurlijk, nog meer citroen.Vandaag staat het recept voor deze yoghurtcake online!

yoghurtcake met citroen

YOGHURTCAKE MET CITROEN

Deze cake maakte ik voor Moederdag, alweer een tijdje geleden dus. Die dag was het zulk mooi weer, dat een frisse cake wel heel geschikt was. Door de yoghurt wordt de cake wat minder zwaar, luchtiger en een beetje fris en de citroen maakt het dan natuurlijk helemaal af. Mijn moeder houdt echt van een lekkere crème op een cake, dus die kon uiteraard niet ontbreken. Hiervoor maakte ik eerst een custard met citroen en maakte er daarna een botercrème van. Zo ontzettend lekker! Past trouwens ook perfect op cupcakes.

Ik heb Griekse yoghurt voor deze cake gebruikt, want die is wat steviger en minder vloeibaar. Ideaal om een cake mee te maken, want die wordt nu niet te vloeibaar en daardoor minder compact. Voor het recept gebruikte ik een cakevorm van dertig centimeter. Natuurlijk is de cake ook heel lekker zonder de botercrème, maar met is hij nog ietsje lekkerder.

De cake kun je een paar dagen bewaren in een afgesloten box. Het beste is om hem te bewaren in de koelkast, vooral als je de botercrème erop hebt gesmeerd. Door de boter, de eieren en zuivel die erin gebruikt worden, is het niet verstandig om hem lang buiten de koelkast te houden.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Recept Afdrukken
Yoghurtcake met citroen
Recept voor een yoghurtcake met citroen en citroenbotercrème.
Porties
cake
Ingrediënten
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille-essence (of de zaadjes van een halve vanillepeul)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 citroen (de geraspte schil)
  • 1 hoeveelheid citroen botercrème (zie website voor recept)
Porties
cake
Ingrediënten
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille-essence (of de zaadjes van een halve vanillepeul)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 citroen (de geraspte schil)
  • 1 hoeveelheid citroen botercrème (zie website voor recept)
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de bakvorm in met boter. Ik doe altijd nog een strook bakpapier in de breedte van de bakvorm.
  2. Mix de boter met de eieren en het suiker.
  3. Voeg de Voeg de bloem, bakpoeder, baking sode, vanille-essence toe en mix goed door elkaar.
  4. Mix de Griekse yoghurt toe en rasp de schil van de citroen, voeg de rasp ook toe. Mix op een lage stand tot alles is gemengd.
  5. Zet de cake in de oven voor ongeveer 45 tot 60 minuten, tot hij helemaal gaar is. Controleer dit door een saté-prikker erin te prikken, komt hij schoon er weer uit, dan is de cake klaar.
  6. Laat de cake helemaal afkoelen en smeer daarna de citroen-botercrème erover.


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

13 reacties

  1. Bregtje schreef:

    Ziet er heerlijk uit zeg! Gaat zeker op mijn lijstje om te proberen 🙂

  2. Thomas schreef:

    Wat een heerlijke cake voor deze zonnige week!

  3. Oeioei, dit is wel extreem zondigen met die botercreme. Maar citroen EN cake EN botercreme moet gewoon heerlijk zijn. X
    A bite of cravings onlangs geplaatst…TOPCRAVING: Pizza dip met salamiMy Profile

  4. Johanne schreef:

    Ja hoor, ik las botercreme en was al om. Klinkt weer heerlijk en perfect voor de zomer!
    Johanne onlangs geplaatst…Quarter life: 3 dingen waar twintigers en dertigers mee te maken krijgenMy Profile

  5. Chantal Janssen schreef:

    Ohhh ziet er echt lekker uit!! Mijn zoontjes zijn gek op cake, dus deze even bewaren! 🙂

  6. Joanne schreef:

    Heerlijk! Sowieso is cake met citroen een perfecte combi 🙂
    Joanne onlangs geplaatst…Hotspot | Froufrou’s – ArnhemMy Profile

  7. Blog & Beauty schreef:

    Ik heb net gegeten maar ik krijg spontaan honger als ik dit zie.

  8. Tiffany schreef:

    Ik ben niet van de citroen, maar kan me voorstellen dat dit voor anderen echt een lekker hapje is!
    Tiffany onlangs geplaatst…The Ultimate Girly Home Decor WishlistMy Profile

  9. Xenia schreef:

    Klinkt heerlijk ! Ben van plan om binnenkort weer eens te bakken en deze sla ik op.. mjum mjum
    Xenia onlangs geplaatst…Juf kadootjeMy Profile

  10. Lonneke schreef:

    Dit lijkt me echt lekker zeg. Nooit iets gedaan met citroen in een taart/cake een verfrissend recept.
    Lonneke onlangs geplaatst…Mijn Manicure Must-HavesMy Profile

  11. Lotte schreef:

    De cake klinkt echt super! Ik ben zelf alleen niet zo van de botercreme haha. Maar ik ga de cake zelf wel een keer proberen! Maak soms wel broodjes met yoghurt maar nooit bedacht dat ik er ook cake meekon maken 😀
    Lotte onlangs geplaatst…Just a little sunshine | The Body ShopMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge