Omgekeerde appelcake

Gekarameliseerde appel en zachte cake. Die combinatie is echt verrukkelijk. We kennen vast allemaal de tarte tatin wel en dit is eigenlijk hetzelfde, maar dan net wat anders, namelijk met cake in plaats van bladerdeeg. Vandaag een recept voor een omgekeerde appelcake.

omgekeerde appelcake

OMGEKEERDE APPELCAKE

Ik maak best wel vaak cakes, maar Moh maakt het liefste cakes bij ons thuis. En trouwens niet alleen bij ons thuis, maar ook bij vrienden en familie. Als hij erachter komt dat je alle ingrediënten in huis hebt, dan heb je een anderhalfuur daarna een cake voor je neus staan. Elke keer weer wat anders, maar hij weet nooit precies wat hij nou heeft gedaan, want ze zijn nooit precies hetzelfde als de vorige keer. Ik heb zelf een basisbeslag en daarmee experimenteer ik wel eens wat, maar ik kom toch altijd weer terug op dat recept.
Dit keer maakte ik een cake, maar dan eentje met appel. Appel en cake blijft een perfecte combinatie, helemaal in combinatie met vanillesaus. De appels zijn lekker zacht geworden en doordrenkt met kaneel en kardemom en het siroop is een beetje in de cake getrokken en die is daardoor heerlijk smeuig geworden.

Waar je om moet denken met deze cake is dat je de appels niet te zacht kookt, want ze worden nog veel zachter in de oven en je wilt niet dat je uiteindelijk appelmoes hebt. Ik heb Elstar-appels gebruikt, die zijn een beetje zuur en fris en lekker stevig. Het lijkt eerst een beetje veel om drie appels erin te doen, maar de partjes krimpen altijd nog een beetje in de oven, omdat het sap wordt opgenomen door de cake.

Daarnaast moet je hem direct uit de vorm halen als hij klaar is. De suiker en de appels plakken snel aan de bakvorm, vooral als het koud wordt, dus dan is de kans een stuk groter dat je hem er niet heel uit krijgt. Het makkelijkste is om een bord bovenop de vorm te zetten en deze dan tegelijk om te draaien.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE DE CAKE

Recept Afdrukken
OMGEKEERDE APPELCAKE
Recept voor een omgekeerde appelcake.
omgekeerde appelcake
Porties
cake
Ingrediënten
  • 200 gram appels geschild
  • 30 milliliter water
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kardemompoeder
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
Porties
cake
Ingrediënten
  • 200 gram appels geschild
  • 30 milliliter water
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kardemompoeder
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
omgekeerde appelcake
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Bekleed de cakevorm met een strook bakpapier.
  2. Snijdt de appels in grove partjes. Doe ze in een pan met het water, 50 gram kristalsuiker en het kaneel- en kardemompoeder.
  3. Laat het even doorkoken, totdat de appels een beetje zachter zijn geworden en er een stroop is ontstaan. De appels hoeven niet helemaal zacht te zijn, ze worden nog veel zachter in de oven.
  4. Laat het iets afkoelen en maak intussen het cakebeslag. Doe het boter, de overgebleven 200 gram kristalsuiker, de bloem en de vier eieren in een beslagkom en mix tot alles is gemengd.
  5. Doe eerst de appels in de cakevorm en spatel daarna het cakebeslag eroverheen.
  6. Zet het in de voorverwarmde oven voor 60 minuten. De cake is klaar als je er een satéprikker in kunt steken en deze schoon er weer uit komt.
  7. Haal de cake direct uit de vorm, want de suiker en de appels zorgen ervoor dat alles aan de bakvorm blijft plakken als het koud wordt.

omgekeerde appelcake

1 reactie

  1. Loes schreef:

    Ik heb ook wel eens zo’n soort cake gemaakt, super lekker! Snel maar weer eens doen.
    Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #4 – 25 Februari tot 3 MaartMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge