Limoncello curd

Een paar weken geleden maakte ik een sinaasappel curd en toen had ik de smaak een beetje te pakken.Toen ik een fles limoncello zag staan in de kast, wist ik meteen dat ik wilde proberen om een limoncello curd te maken. En dat is gelukt! Misschien is hij nog wel lekkerder dan die met sinaasappel. Misschien.

limoncello curd

LIMONCELLO CURD

We hadden dus nog een ongebruikte fles limoncello in de kast staan en dat is natuurlijk zonde. Het is één van mijn lievelingsdrankjes en naast dat het een heel lekker drankje is, vind ik het ook heel leuk om het te gebruiken in mijn baksels.Wat denk je bijvoorbeeld van tiramisu met limoncello, of in de cake, maar het is ook heel lekker in een taart met mascarpone. Dit keer maakte ik er dus limoncello curd van.

Deze curd is weer heel anders dan die met sinaasappel. Hij is veel zuurder, door de citroenen, maar tegelijkertijd ook heel fris. De alcohol is zo goed als verdampt na het verhitten, maar die laat natuurlijk wel zijn smaak achter. De limoncello curd is ideaal om te gebruiken als topping voor merengue, pavlova en cupcakes. Maar je kunt het ook heel goed gebruiken in ijs, over kwark of yoghurt of als vulling van tiramisu en taart.

Ik bewaar mijn curd altijd in een steriel potje. Hiervoor kook ik eerst een weckpot of ander glazen potje uit in kokend water. De curd doe ik in het potje terwijl het nog warm is en laat hem goed afkoelen. Zo kun je de curd een paar weken bewaren in de koelkast (als je er zolang van kunt afblijven natuurlijk).

Wil je graag het recept voor sinaasappel curd? Klik dan hier.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Recept Afdrukken
Limoncello curd
Recept voor een curd gemaakt met citroen en limoncello.
limoncello curd
Porties
milliliter
Ingrediënten
  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 milliliter Limoncello liqueur
  • 20 milliliter citroensap
  • 180 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel vanille-essence
  • 100 gram roomboter
Porties
milliliter
Ingrediënten
  • 3 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 milliliter Limoncello liqueur
  • 20 milliliter citroensap
  • 180 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel vanille-essence
  • 100 gram roomboter
limoncello curd
Instructies
  1. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in een pan met dikke bodem.
  2. Breng het langzaam aan de kook, blijf de hele tijd roeren. Laat het even doorkoken, tot het een dikkere substantie wordt (blijf roeren).
  3. Haal het van het vuur en voeg de roomboter er in klontjes bij. Roer tot de boter is gesmolten en is opgenomen.
  4. Giet de curd in glazen potten en laat het afkoelen.

limoncello curd

limoncello curd


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

9 reacties

  1. Mirjam schreef:

    Ooh deze ga ik maken!! Ik ben dol op limoncello 🙂
    Mirjam onlangs geplaatst…Help, mijn peuter heeft een playdate – zonder mama!My Profile

  2. Jasmijn schreef:

    Klinkt goed! Ik zou ook voor de limoen gaan denk ik, lekker fris voor in de zomer 🙂

  3. Natascha schreef:

    Mmmm ziet er heerlijk uit! Lekker fris om je zomerse desserts mee af te werken 😉

  4. Melissa schreef:

    Ohhh lekker hè. Ik heb Italiaanse schoonoudees, dus die maken altijd limoncello… het echte Italiaanse ( sardijnse ) recept. Voordeel is dat ze altijd gelijk een fles voor mij erbij maken 😉

  5. Corinne schreef:

    Oe, dat klinkt heerlijk! En laat het toeval nu net willen, dat er een onaangebroken fles in mijn koelkast ligt te wachten. Ga meteen aan de slag!

  6. kim schreef:

    Klinkt echt fantastisch! Ik ga vriendlief weer aan het werk zetten 😉 Oh wacht, het is al moederdag geweest haha! Ik denk dat mijn meisje dit ook wel lekker gaat vinden!
    kim onlangs geplaatst…Het leed dat “De Pil” heetMy Profile

  7. Romee schreef:

    wat prachtig ziet het eruit! Ik ga is kijken of ik er een vegan variant van kan verzinnen.
    Romee onlangs geplaatst…UNBOXING MY NEW CAMERA: CANON EOS M10My Profile

    • Danella schreef:

      Ik heb een beetje lopen zoeken en je zou het kunnen proberen met amandel- of sojamelk en een paar lepels maïzena om het dikker te maken. Maar ik heb het nog nooit gemaakt, dus dan moet je de verhoudingen/kooktijd .e.d. even uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge