Kruidenboter

Deze kruidenboter met geroosterde knoflook maak ik heel erg vaak. Gisteren bijvoorbeeld voor de barbecue, maar ook tijdens het feestje van Amber en er ligt nog een rolletje boter klaar in de vriezer. Bij een barbecue met heel veel stokbrood, kan deze kruidenboter natuurlijk niet ontbreken.

kriudenboter

KRUIDENBOTER

Je kunt allerlei soorten kruidenboter kopen in de supermarkt, van goedkoop tot duur, maar de lekkerste kruidenboter maak je zelf. En als je eenmaal zelf kruidenboter hebt gemaakt, dan wil je nooit weer een kant-en-klare variant. Het is zo gemakkelijk om zelf te maken en je kunt de kruiden helemaal naar eigen smaak toevoegen.

Het liefste eet ik kruidenboter op brood. Altijd het grootste probleem bij een barbecue, want ik heb me meestal al helemaal volgegeten aan brood met kruidenboter, voordat het vlees en ander gegrild eten op tafel verschijnt. Maar het is ook heel lekker bij gepofte aardappelen, op een biefstuk of op een sandwich met rosbief, rucola, pijnboompitten en zongedroogde tomaten. Ik begin er nu alweer zin in te krijgen!

Ik maak mijn kruidenboter altijd met roomboter en gebruik dus ook echt roomboter, dat is het allerlekkerste. Geen margarine of andere vreemde dingen, gewoon lekker roomboter. Dan natuurlijk veel kruiden, onder andere peterselie, oregano en basilicum, zout en peper en geroosterde knoflook. Geroosterde knoflook vind ik lekkerder dan rauwe knoflook. Het is zachter en voller van smaak en iets minder scherp. Ik gebruik altijd verse kruiden, die geven een frissere smaak dan gedroogde kruiden. Ik heb geen hoeveelheden in het recept staan, want dit kun je helemaal zelf weten. Vind je basilicum heel lekker, dan doe je er meer basilicum in, of juist wat meer oregano? Ook helemaal prima. Totaal heb je ongeveer tien gram aan verse kruiden nodig. Mocht je alleen gedroogde kruiden gebruiken, dan zou ik iets meer gebruiken, want die zijn vaak milder van smaak.

Kruidenboter kun je een paar dagen bewaren in de koelkast, maar je kunt het ook bewaren in de vriezer. Rol het in vershoudfolie tot een rolletje en leg het in de vriezer. Zo kun je er een plakje vanaf snijden op het moment dat je het nodig hebt.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Recept Afdrukken
Kruidenboter
kruidenboter
Porties
gram
Ingrediënten
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • verse oregano
  • verse peterselie
  • verse basilicum
Porties
gram
Ingrediënten
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • verse oregano
  • verse peterselie
  • verse basilicum
kruidenboter
Instructies
  1. Haal de roomboter uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Pak de twee tenen knoflook in met aluminiumfolie in en verwarm deze in een pan op laag vuur voor 10 minuten. Haal van het vuur af en laat het afkoelen in de aluminiumfolie.
  3. Snijdt de kruiden fijn en mix de boter luchtig. Voeg de kruiden naar smaak toe (in totaal ongeveer 7 à 10 gram verse kruiden) en doe dan de zout en de peper erbij. Voeg de knoflook toe en mix tot alles is gemengd.
  4. Proef en breng op smaak als dat nodig is.

kruidenboter

kruidenboter


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge