Hollandaisesaus

Van oorsprong is Hollandaisesaus een Franse saus, maar ook in Nederland wordt hij veel gegeten. Vooral nu het aspergeseizoen weer is begonnen, want een goede Hollandaisesaus is echt heerlijk bij asperges of eggs benedict. In de supermarkten liggen de pakjes voor Hollandaisesaus alweer goed in het zicht, maar het is echt zonde om hiervoor een pakje te gebruiken, want zelf maken is veel lekkerder en heel gemakkelijk.

hollandaisesaus

HOLLANDAISE SAUS

De naam (Hollandse saus) doet denken dat de saus in Nederland is bedacht, maar hij komt toch echt uit Frankrijk. En om het nog ingewikkelder te maken, hij is enorm populair in Duitsland. Waar de naam vandaag komt is overigens niet helemaal duidelijk. De Hollandaisesaus behoort tot de vijf basissauzen van de Franse keuken, de andere vier zijn béchamel-, velouté-, Espagnole- en tomatensaus. En het is erg lekker bij asperges, eggs benedict en bij visgerechten.

De Hollandaisesaus is het lekkerste om warm te serveren en direct nadat je hem hebt gemaakt. Eventueel zou je hem ook van tevoren kunnen maken en dan kun je hem weer warm maken door het voorzichtig au-bain-marie te verwarmen. Heb je wat over? Dan kun je dat een paar dagen in de koelkast bewaren (wel afgedekt).

Het bestaat uit een aantal ingrediënten, waarvan eieren en boter de belangrijkste zijn. Het lijkt een beetje op mayonaise, alleen werk je hier niet met olie, maar met (heel veel) boter. Bij het maken van de saus moet je fanatiek blijven kloppen met de garde en moet je erop letten dat je eidooiers niet gaan stollen. Dit kan bijvoorbeeld doordat het te heet wordt of doordat de beslagkom het kokende water raakt. Daarnaast moet je de gesmolten boter voorzichtig toevoegen, anders heb je kans dat het gaat schiften. De saus is behoorlijk dik, maar je kunt altijd een beetje water toevoegen als het te dik is.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE DE SAUS

Recept Afdrukken
HOLLANDAISESAUS
Recept voor een Hollandaisesaus.
hollandaisesaus
Porties
personen
Ingrediënten
 • 250 gram roomboter
 • 1 eetlepels witte wijnazijn
 • 5 eetlepels water
 • 4 eidooiers
 • citroensap (naar smaak)
 • zout en peper
Porties
personen
Ingrediënten
 • 250 gram roomboter
 • 1 eetlepels witte wijnazijn
 • 5 eetlepels water
 • 4 eidooiers
 • citroensap (naar smaak)
 • zout en peper
hollandaisesaus
Instructies
 1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, roer er niet in. Wanneer de boter gaat splitsen in geklaarde boter en eiwit, haal je het van het vuur en schenk je de geklaarde boter in een kom, met de eiwitten doe je niets. Je ziet duidelijk verschil tussen het heldere deel en de eiwitten (wit).
 2. Verwarm het water met de witte wijnazijn.
 3. Breng een pan met water aan de kok en zet er een vuurvaste kom in. De kom mag het water niet raken en moet de pan afsluiten.
 4. Doe de eidooiers in de pan en voeg langzaam het warme water en de witte wijnazijn toe. Blijf kloppen tot er een dikke saus ontstaat.
 5. Haal de kom van het vuur en voeg druppelsgewijs de geklaarde boter toe terwijl je blijft kloppen.
 6. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

hollandaisesaus

eggs benedict met hollandaisesaus

15 reacties

 1. Kim schreef:

  Lijkt me erg lekker!

 2. Kreanimo schreef:

  hmmmm
  En wat een mooie foto’s, kunnen zo in een kookboek !

 3. Eef schreef:

  Heerlijk, hollandaisesaus is echt mijn favoriet in combinatie met asperges. Zelf maak ik hem altijd met een staafmixer. Snel een foolproof. Erg leuk om te lezen hoe jij deze saus maakt en die laatst foto: yum 🙂

 4. Jill schreef:

  Jup, Hollandaise saus en asperges zijn ook mijn favoriete combinatie. Ik koop normaal altijd van die pakjes, maar leuk dat je een eigen variant hebt gemaakt. Ik ga hem eens proberen. Ik vind vers altijd lekkerder dan een pakje..
  Jill onlangs geplaatst…Het jarenlange probleem van Curacao…My Profile

 5. Grace schreef:

  Wat grappig joh! Dat het recept zo erg op mayonaise lijkt. Ik ga het binnenkort ook eens zelf proberen te maken. Al zal ik uiteindelijk wel een pakje moeten pakken denk ik.

 6. Merel schreef:

  Ziet er heerlijk uit. Weet alleen niet of ik zo handig ben dat ik de saus goed kan maken. Idd mooie foto’s.

 7. Jannike schreef:

  Het ziet er lekker uit! Misschien binnenkort maar een keer asperges eten 🙂

 8. Miryam schreef:

  Heerlijk! Ik gebruik altijd een pakje, maar dit is natuurlijk veel lekkerder. Gecombineerd mer verse asperges 😋

 9. Hmmm dit ziet er lekker uit! Mjammie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge