Eggs benedict

Oeh eggs benedict. Zo lekker als ontbijt, daar mag je mij wel voor wakker maken hoor. Ik eet het het liefste met gerookte ham of knapperige bacon. Heerlijke combinatie met het gepocheerde eitje en de Hollandaisesaus.

eggs benedict met hollandaisesaus

EGGS BENEDICT

Wie de eggs benedict bedacht heeft, is niet echt bekend. Zo gaat er een verhaal rond dat het een anti-katerontbijt was voor een makelaar van Wall Street uit New York. Deze makelaar liep het Waldorff Astoria binnen en wilde graag wat te eten tegen zijn kater. Hij bestelde een broodje met gepocheerde eieren, knapperige bacon en heel veel Hollandaisesaus. De manager van het hotel was onder de indruk, verving de bacon door ham en zo was de eggs benedict geboren. Weer een ander verhaal was dat het bedacht is voor de her Commodore E.C. Benedict, maar hij gebruikte een hard gekookt eitje en geen gepocheerd ei. Wie er gelijk heeft? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, wat we wel weten, is dat het heel erg lekker is.

Er zijn heel veel variaties op de eggs benedict, allemaal weer met hun eigen naam. De eggs benedict bestaat uit een broodje (of een Engelse muffin), gerookte ham, gepocheerd eitje en Hollandaise saus. Maar het is ook erg lekker om te eten met knapperige bacon of om een beetje spinazie toe te voegen. Het wordt ook vaak gegeten met gerookte zalm, dit zie je heel veel in Canada.

Het pocheren van eieren wordt soms als heel lastig ervaren, maar het valt mee vind ik altijd. Gebruik altijd verse eieren voor het pocheren. Wanneer je eieren al wat ouder zijn, dan vallen ze sneller uit elkaar en dan krijg je van die slierten. Zorg er daarnaast voor dat het water niet te hard kookt, kleine bubbels zijn prima, maar je wilt geen grote bubbels hebben in het water. Deze zorgen ervoor dat het ei teveel heen en weer wordt geslingerd in het water, hierdoor kan hij scheuren en dan stolt hij niet zo mooi. En mijn laatste tip is om je ei eerst in een schaaltje te doen en daarna pas in het water. Mij lukt het nooit zo mooi als ik het ei breek boven het water, maar als ik hem eerst in een schaaltje doe en dan in het water giet, gaat het altijd goed.

Voor dit recept heb je één hoeveelheid Hollandaisesaus nodig. Klik hier voor het recept voor de saus en klik hier voor een paar tips!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Recept Afdrukken
EGGS BENEDICT
Recept voor Eggs Benedict.
eggs benedict met hollandaisesaus
Porties
broodjes
Ingrediënten
 • 4 eieren
 • 4 plakjes gerookte ham
 • 4 broodjes (topje eraf gesneden)
 • 1 hoeveelheid Hollandaisesaus (zie website voor recept!)
Porties
broodjes
Ingrediënten
 • 4 eieren
 • 4 plakjes gerookte ham
 • 4 broodjes (topje eraf gesneden)
 • 1 hoeveelheid Hollandaisesaus (zie website voor recept!)
eggs benedict met hollandaisesaus
Instructies
 1. Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook.
 2. Breek een ei in een schaaltje en giet het ei in het zacht kokende water. Kook het ei drie minuten in het water en haal het er voorzichtig uit met een lepel.
 3. Herhaal dit vier keer.
 4. Bedek elk broodje met een plakje gerookte ham, leg het gepocheerd eitje erop en maak het af met Hollandaisesaus.

eggs benedict met hollandaisesaus

eggs benedict met hollandaisesaus

4 reacties

 1. Johanne schreef:

  Oooh, dit klinkt zo lekker he! Eggs benedict staat al jaren op mijn food-‘bucketlist’, maar heb het nog steeds niet gegeten. Ben bang dat ik dit (ogenschijnlijk) simpele gerecht verpest!
  Johanne onlangs geplaatst…5 doelen die ik wil behalen op mijn 31steMy Profile

 2. Kim schreef:

  Oooh lekker! Ik vind het zelf altijd wel heel lekker met zalm, nog nooit gehad met ham.

 3. Mijn lievelingsonbijt en lunch!! Love it!
  Jonna@burgertrutjesNL onlangs geplaatst…Blog confessions – dingen die ik als blogger stiekem doeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge