Crostata di lime al pinoli – Limoentaart met pijnboompitten

Pijnboompitten verwacht je misschien niet direct in een zoet gerecht, maar in Italië worden ze juist heel veel in toetjes en taarten. Deze Italiaanse limoentaart wordt ook gemaakt met pijnboompitten. Een crostata di lime al pinoli, de naam alleen al is toch mooi. De taart is nog veel mooier. En lekkerder.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

CROSTATA DI LIME AL PINOLI – LIMOENTAART MET PIJNBOOMPITTEN

Mijn favoriete vakantieland is Italië en ik maak daarom ook heel graag Italiaanse gerechten. In Italië hebben ze veel desserts, kleine koekjes, gelato en natuurlijk cannoli, maar taarten zoals de Nederlandse slagroomtaart kennen ze niet echt. De taarten zijn meestal gemaakt van een bodem of crostata, met een vulling. De bodem is zacht van smaak, alles draait om de vulling. Bij deze taart is dat limoen en karamel, maar je ziet ook vaak een laagje rijke jam.

“You may have the universe if I may have Italy”
Giuseppe Verdi

Een kruimige taartbodem, limoen, karamel en pijnboompitten, het is echt een heerlijke combinatie. Ik gebruik graag pijnboompitten in salades en hartige gerechten, maar het past ook heel goed in zoete gerechten. Dit recept kwam ik tegen in een Italiaans kookboek en ik heb hem iets aangepast. De taart vind ik echt heerlijk, want hij is zoet, maar ook heel fris door de limoen. Ik zou niet teveel suiker door de slagroom doen, want dan wordt het een beetje teveel zoetigheid. De gecondenseerde melk krijgt in de oven ook een heel lekker gekarameliseerd laagje en de pijnboompitten voegen een onverwachte smaak toe.

Deze taart kun je een paar dagen bewaren, maar na een dag wordt de bodem wel minder lekker. Met de slagroom moet je hem gekoeld bewaren, zonder de slagroom kun je hem ook buiten de koelkast bewaren.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HEM

Recept Afdrukken
Crostata di lime al pinoli - Limoentaart met pijnboompitten
Recept voor een Italiaanse limoentaart met pijnboompitten en slagroom.
Italiaanse limoentaart met pijnboompitten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 70 gram boter
  • 150 gram maria-biscuits
  • 1 limoen
  • 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
  • 3 eidooiers
  • 40 gram pijnboompitten
  • 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)
Porties
personen
Ingrediënten
  • 70 gram boter
  • 150 gram maria-biscuits
  • 1 limoen
  • 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
  • 3 eidooiers
  • 40 gram pijnboompitten
  • 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)
Italiaanse limoentaart met pijnboompitten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Smelt de boter op laag vuur en verkruimel de Maria-biscuits.
  3. Meng de biscuits met het gesmolten boter en druk deze in de vorm voor de bodem van de taart. Bak hem af in 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.
  4. Rasp de limoen en knijp hem uit voor de sap.
  5. Meng de gecondenseerde melk met het sap van de limoen, de helft van de geraspte schil en de eidooiers.
  6. Giet het uit over de bodem en strooi de pijnboompitten erover. Bak hem af in de oven voor 25 minuten, tot de bovenkant een beetje gekarameliseerd is.
  7. Koel de taart en klop intussen de slagroom met een beetje suiker stijf. Spuit deze over de taart en verdeel de rest van de geraspte schil van de limoen erover.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

18 reacties

  1. Anne-Marie schreef:

    Lijkt me echt heerlijk, wat een fijn recept!
    Anne-Marie onlangs geplaatst…DIY kaartenrek of showrekMy Profile

  2. Kim schreef:

    Dit ziet er echt super lekker uit! Heb nog nooit een zoet gerecht met pijnboom pitten gegeten, maar wil dit wel een keertje proberen.

  3. Elma schreef:

    Ik hou echt van pijnboompitten! Nog nooit in een taart geproefd, maar hé waarom ook niet?! Ik ga het zeker een keer proberen!

  4. Krystle/Batboy schreef:

    Ziet er mooi en erg lekker uit! Zal niet in mij opkomen om pijnboompitten in een taart te doen, maar ik zou het graag een keer proberen! Mooie foto’s krijg ik trek van!
    Krystle/Batboy onlangs geplaatst…Monniken werk; Diamant schilderenMy Profile

  5. Anke schreef:

    Oh, dit ziet er heerlijk uit! Pijnboompitten verwacht je niet zo snel op een taart eigenlijk, dus ben best wel benieuwd. X A

    • Danella schreef:

      Gewoon een keertje proberen! Als je pijnboompitten en karamel lekker vind, dan vind je deze taart denk ik ook heel lekker.

  6. Sabrina schreef:

    ziet er lekker uit! knappe foto’s trouwens
    Sabrina onlangs geplaatst…Op reis zonder kids hoe overleef je dat?My Profile

  7. Sofie schreef:

    Oh dit ziet er heerlijk uit! Deze ga ik zeker eens proberen.

  8. VYELLA schreef:

    omg dit klinkt echt té lekker voor woorden! Mooie foto’s ook!

  9. Eva schreef:

    Oh hoe lekker ziet dat eruit! Deze sla ik even op 😀
    Eva onlangs geplaatst…Throwback naar Disneyland ParijsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge