Brood met pesto swirl

Afgelopen zondag gingen we barbecueën met mijn familie en ik maakte daarvoor twee broden. Een breekbrood met knoflook en cheddar en een brood met pesto erin. Beide heel geschikt voor bij de bbq, maar die laatste kun je ook zeker maken voor Pasen. Niet alleen omdat hij heel lekker is, maar ook omdat het brood er zo mooi uitziet als je hem opensnijdt.

brood met pesto swirl

BROOD MET PESTO SWIRL

Brood maken vind ik één van de leukste dingen om te bakken. Het geeft altijd zo’n goed gevoel als je het deeg aan het kneden bent en je dan uiteindelijk een heerlijk brood uit de oven haalt. Ik doe altijd een klein dansje als ik zie dat het deeg mooi is gerezen. En je kunt zoveel variëren met het bakken van brood. Dit keer maakte ik een brood gevuld met pesto. Hiervoor kun je natuurlijk zelf pesto maken, maar als je iets minder tijd hebt (of zin), dan is een goede pesto uit de supermarkt ook geen probleem.

maken van brood met pesto swirl

Belangrijk is dat je het deeg goed kneedt. Hiervoor moet je wel even de tijd nemen en het is even hard werken, maar hard werken wordt beloond. Het kneden zorgt er namelijk voor dat de gluten geactiveerd worden en zo krijg je een lekker luchtig brood. Kneed je niet, of niet genoeg, dan wordt het brood veel compacter en minder lekker.

Dit brood met pesto ziet er aan de buitenkant misschien niet heel spectaculair uit, maar des te leuker is de verrassing als je hem aansnijdt. Doordat je het deeg op een bepaalde manier rolt, snijdt, vlecht en in de bakvorm doet, krijg je een hele mooie draaivorm van pesto in het brood. Het zachte van het witbrood past heel goed bij het kruidige van de pesto, dat maakt het extra lekker.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Recept Afdrukken
BROOD MET PESTO SWIRL
Recept voor een heerlijk brood met een swirl van pesto.
brood met pesto
Porties
brood
Ingrediënten
 • 250 gram bloem voor wit brood
 • 4 gram instant gist (of 8 gram verse gist)
 • mespunt zout
 • 175 milliliter lauwwarm water
 • 3 eetlepels groene pesto
Porties
brood
Ingrediënten
 • 250 gram bloem voor wit brood
 • 4 gram instant gist (of 8 gram verse gist)
 • mespunt zout
 • 175 milliliter lauwwarm water
 • 3 eetlepels groene pesto
brood met pesto
Instructies
 1. Doe de bloem in een beslagkom en voeg het gist en de zout toe. Zorg er wel voor dat het zout en het gist elkaar niet raakt, dus het gist aan de ene kant en de zout aan de andere kant.
 2. Voeg langzaam water toe en kneed het door. Is het te droog, wat meer water, is het te nat, iets meer bloem.
 3. Kneedt het ongeveer tien minuten tot een soepel en elastisch deeg. Doe het in een kom met folie erover en laat 25 minuten rijzen op een warme plek.
 4. Haal het deeg eruit en kneedt een paar keer door, om alle lucht eruit te halen. Maak er een rol van en laat opnieuw 25 minuten rijzen.
 5. Druk het lucht er weer uit en rol het deeg uit tot een dunne lap. Smeer het in met pesto.
  maken brood met pesto swirl
 6. Rol het deeg op tot een lange rol. Snijdt de rol in de lengte doormidden en draai de open kanten naar boven. Knijp het begin van de twee helften aan elkaar en leg dan steeds één helft over de andere helft.
 7. Vet een bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Leg de vlecht van het brood in de bakvorm en laat het opnieuw rijzen, dit keer 45 tot 60 minuten.
 8. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 9. Bak het brood af in de voorverwarmde oven in 25 minuten.

brood met pesto

brood met pesto

12 reacties

 1. Ik heb nog nooit zelf brood gemaakt. Ik vind het zelf ook gewoon vreselijk om met mijn handen in mijn eten te zitten. Ik eet letterlijk ALLES met mes en vork. Zelfs ribbetjes. En wat ik niet met mes en vork kan eten, eet ik simpelweg gewoon niet. MAAAAARRR voor dit recept zou ik het misschien zomaar toch eens proberen..

  • Danella schreef:

   Ik herken dit echt heel goed! Ik eet ook alles met bestek, ben nooit zo’n fan van eten met je handen. Maar brood kneden vind ik wel altijd leuk om te doen, best apart als ik er zo over nadenk. Dus ik zou het gewoon een keertje proberen;).

 2. Johanne schreef:

  Jum! Ziet er goed uit. Mijn broden mislukken tot nu toe altijd, maar ik weet niet waarom. Heb je nog een gouden tip?

  Superoriginele blognaam heb je trouwens!
  Johanne onlangs geplaatst…5 dingen waar je op je dertigste ineens achter komtMy Profile

  • Danella schreef:

   Ah wat jammer dat ze mislukken! Mijn tips zijn genoeg kneden, lang tijd geven om te rijzen op een warme plek en de gist en zout elkaar niet laten raken. Hopelijk lukt het je binnenkort wel een keer!

 3. Marloes schreef:

  Oh dit ziet er zo lekker uit! En het lijkt me ook niet zo moeilijk om te maken. Goed recept, misschien dat ik het binnenkort een keertje ga proberen 🙂

 4. Tiffany schreef:

  Ik ben niet zo goed met het bakken, maar dit ziet er lekker uit.

 5. Sandra schreef:

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het recept even opslaan! 🙂

 6. Kim Phi Luong schreef:

  Dit ziet er echt heerlijk uit zeg! Ik hou van pesto dus ik ga dit zeker uitproberen, yummie!

 7. Ellen schreef:

  Het brood ziet er echt spannend uit. Hoe groot is je bakblik en hoelang zijn de “rollen” deeg?

  • Danella schreef:

   Goeie vraag, ik zal dit er voortaan bijzetten. Mijn bakblik was 20 centimeter en de rollen waren ongeveer 30 centimeter. Ik leg de rollen er zigzaggend in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge