Follow:
Cakes, Feestdagen, Recepten, Sinterklaas, Zoet

Pepernotencake

pepernotencake

Oeh pepernotencake! Een heerlijke kruidige cake met de speculaaskruiden en af en toe komt je een pepernoot tegen. Heel makkelijk om te maken en zo lekker. Dit is zo’n recept die je meteen wilt opeten zodra het uit de oven komt, want dan ruikt je huis al zo overheerlijk.

PEPERNOTENCAKE

Ook deze pepernotencake is weer zo leuk om te maken met kinderen, want het is helemaal niet moeilijk en er kan niet veel fout gaan. Ik doe er speculaaskriuden in, maar ook nog een theelepel cacaopoeder. Dat past zo goed bij het kruidige van de speculaaskruiden.

En nu bedenk ik me dat een laagje chocoladesaus erbovenop, ook heel erg lekker zou zijn. Hiervoor kun je ganache maken, dan heb je een hele volle chocoladesaus. Klik hier voor het recept!

pepernotencake

In mijn basisrecept voor cake gaan altijd vier eieren, maar in deze pepernotencake doe ik ook nog twee eetlepels melk erbij. De pepernoten nemen veel vocht op en als je dit niet aanvult met melk, dan wordt de cake erg droog.

Denk erom dat je de cake niet overmixt. Als alles gemengd is, mag je stoppen met mixen. Het doet niets voor je cake als je heel lang blijft mixen en kan er zelfs toe leiden dat hij minder goed rijst. Ik maak gebruik van zelfrijzend bakmeel om de cake te laten rijzen, maar als je alleen bloem in huis hebt kun je dit ook gebruiken. Dan heb je nog wel bakpoeder nodig, ongeveer een half zakje (7 gram) voor deze cake.

pepernoten kruidnoten sinterklaas

Voor deze cake kun je zelf pepernoten maken, maar ik heb gewoon de pepernoten (of kruidnoten eigenlijk) uit de winkel gebruikt. Mijn eigen pepernoten vind ik veel te lekker en eet ik altijd al op voordat ik er een cake van heb kunnen maken.

Wil je nou weten hoe je deze pepernoten (of kruidnoten) maakt? Klik dan hier!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

pepernotencake
Print

Pepernotencake


Aantal 10 plakjes (of 12 als je wat dunner snijdt)

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • snufje zout
  • 100 gram pepernoten
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel amandelschaafsel (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de cakevorm in.

  2. Mix de roomboter met de kristalsuiker luchtig en voeg dan de bloem, eieren en melk toe.

  3. Voeg dan de speculaaskruiden, cacaopoeder en het zout toe en mix tot gemengd.

  4. Meng de pepernoten (houdt een paar over voor de bovenkant) met de maïzena, tot ze bedekt zijn met een dun laagje. Dit voorkomt dat de pepernoten teveel zakken in het beslag. Doe de pepernoten bij het beslag en spatel het voorzichtig door elkaar. 

  5. Giet het beslag in de cake vorm, strooi er nog wat extra pepernoten over en eventueel wat amandelschaafsel, en bak hem af in 60 minuten in de oven. De cake is klaar als je er een prikker in kunt steken en deze er weer schoon uitkomt. 

  6. Laat hem afkoelen op een rooster. 

 

cake met pepernoten


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply Joni

    Oooh, lekker!!
    Joni onlangs geplaatst…Over de voornaam van miss M. Ja, écht!My Profile

    26 november 2017 at 16:37
  • Reply Judith

    Ik vind pepernoten echt helemaal niet lekker, maar misschien is dit wel een manier want ik ben dol op cake!

    27 november 2017 at 16:34
  • Reply Jenny - IkReis

    Wat ee lekker recept!

    Ik wist niet dat cake minder rijst als je te lang mixt. Goed om te weten.

    27 november 2017 at 20:47
  • Reply Sherry

    Het ziet er lekker uit. Ik kwijl bijna achter het scherm.

    27 november 2017 at 23:21
  • Reply Sylvia

    Dit is een geweldig lekker recept..dit is gewoon yammieee

    28 november 2017 at 07:49
  • Reply Gemma

    Lijkt me super lekker! Nu al zin om hem op te eten… Ik ga hem maar niet maken haha, dan is nl. zo op 🙂

    29 november 2017 at 21:11
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge