Follow:
Bijgerechten, Hartig, Hoofdgerechten, Recepten

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus, zo lekker. Ik heb altijd een voorraadje van deze gehaktballetjes in de vriezer liggen, ideaal voor een dag dat ik wat minder tijd heb en het is altijd lekker. We eten ze meestal met pasta, maar soms ook op een broodje met Parmazaanse kaas.

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES IN TOMATENSAUS

Deze Italiaanse gehaktballetjes met tomatensaus eet ik het liefste met pasta zoals spaghetti of orecchiette. Deze Italiaanse ‘pasta-oortjes’ nemen extra veel saus op door het kuiltje, heerlijk! Maar ze zijn ook heel lekker op een broodje, bijvoorbeeld een ciabatta. Doe de gehaktballetjes met de saus op een broodje, rasp er Parmazaanse kaas over en grill het broodje nog even in de oven.

Voor de gehaktballetjes gebruik ik altijd ongekruid gehakt, dit kan zowel rundergehakt zijn, als half-om-half. Half-om-half gehakt geeft een iets vollere en zachtere smaak dan rundergehakt, maar beide zijn lekker. Bij het draaien van de gehaktballetjes is het belangrijk dat ze niet te vochtig zijn, maar ook niet te droog. Wanneer ze te vochtig zijn, is het lastig om er balletjes van te draaien en wanneer ze te droog zijn, vallen ze uitelkaar bij het bakken. Voeg extra paneermeel toe als de balletjes te vochtig zijn en voeg wat melk of een extra ei toe als het mengsel te droog is.

Ik gebruik altijd verse kruiden, maar je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken. Dan moet je meestal wat meer toevoegen, want deze zijn wat milder van smaak dan verse kruiden. Voeg de kruiden altijd op het laatst toe, anders verliezen ze veel smaak en kunnen ze bitter worden.

INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE ZE

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Print

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Recept voor Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Heerlijk bij pasta, zoals orecchiette of spaghetti, maar ook op een broodje met een beetje Parmazaanse kaas.
Aantal 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 350 gram ongekruid gehakt (runder- of half-om-half gehakt)
  • 100 gram parmazaanse kaas (geraspt)
  • 20 gram paneermeel
  • 1 ei
  • basilicum
  • oregano
  • rozemarijn
  • zout en peper

Voor de saus:

  • olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 bleekselderijstengel
  • 1 liter passata
  • basilicum
  • oregano
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verhit een beetje olie in een pan met een dikke bodem. Snipper de ui en snijdt de knoflook in kleine stukjes en fruit deze kort aan in de olie.
  2. Snijdt de winterpeen en de bleekselderij in kleine stukjes en doe deze bij de knoflook en de ui. Bak ze aan tot ze zacht zijn geworden.
  3. Voeg de passata toe en laat het een halfuur sudderen op het vuur.
  4. Voeg op het laatst basilicum, oregano, zout en peper toen naar smaak. De tomatensaus is klaar als hij felrood van kleur is en een beetje zoet smaakt.
  5. Maak ondertussen de gehaktballetjes door alle ingrediënten (kruiden en specerijen naar smaak) in een grote kom te doen en even te kneden. Draai er balletjes van, bak ze aan in olie en voeg deze bij de saus toe. Laat ze even meekoken.

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge