Follow:
Brood, Hartig, Recepten

Traditionele Groningse poffert

Oh Groningse Poffert, ik eet het zo graag. Dit recept is voor een traditionele Groningse poffert, gegaard in een poffertpan. Je moet er even geduld voor hebben, want hij moet ongeveer twee uren op het vuur staan, maar geloof me: het is het waard!

traditionele Groningse poffert uit een poffertpan

TRADITIONELE GRONINGSE POFFERT

Vroeger at ik altijd poffert bij mijn opa en oma, samen met mijn zusje. Als we dan gingen logeren bij mijn opa en oma, dan maakten we dit voor de lunch. M’n zusje en ik zaten meestal op het aanrecht en hielpen met het mixen van het beslag en daarna zaten we te wachten voor de ovendeur tot het klaar was. We maakten hem altijd in de oven, met een tulbandvorm, maar traditioneel maak je hem met een poffertpan. Een tijdje geleden kocht mijn moeder zo’n mooie pan en sindsdien gebruiken we hem graag. Het duurt allemaal wat langer dan in de oven, maar ik vind het wel erg leuk om te doen.

Dit recept is dus voor een poffert uit een poffertpan (ik gebruik er eentje van één liter), die je dan weer twee uur laten garen in zacht kokend water op het vuur. Je kunt hem ook maken in de oven, gebruik dan een tulbandvorm en bak hem dan af op 160° Celsius. Verschil is dat een poffert uit de oven krokanter is en meestal iets luchtiger. Een poffert uit een poffertpan is dichter qua structuur.

Ik maak een poffert altijd zonder rozijnen, want daar houd ik echt niet van, dus bij mij zitten die er niet in. Vroeger bij mijn opa en oma deden we altijd de helft met rozijnen en de andere helft zonder rozijnen. De poffert kun je warm of koud eten, ik vind hem warm het lekkerste. Beetje gesmolten boter en dan lichte basterdsuiker of stroop erop.

INGREDIENTEN & ZO MAAK DE POFFERT

Print

TRADITIONELE GRONINGSE POFFERT

Recept voor een traditionele Groningse poffert.
Aantal 1 poffert

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels suiker
  • mespunt zout
  • roomboter en basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, melk, eieren, suiker en zout in een kom. Mix alle goed door elkaar.
  2. Vet de poffertvorm in met boter.
  3. Doe vervolgens het beslag in de poffertvorm en sluit hem met de deksel.
  4. Plaats de vorm in een grote pan en vul hem met water. Zorg ervoor dat tenminste 2/3 van de vorm onder water staat.
  5. Laat het water zachtjes koken en gaar de poffert in ongeveer twee uren.
  6. Serveer de poffert warm of koud met wat boter en lichte basterdsuiker, maar het is ook heel lekker met stroop.

traditionele Groningse poffert uit een poffertpan

Share on
Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply suzanne

    Dit ken ik helemaal niet, maar het zit er heel lekker uit! Kun je ook gewone bloem gebruiken of moet je er dan bakpoeder oid bij doen?

    16 februari 2017 at 14:47
    • Reply Danella

      Ja hoor, dat is geen probleem. Voeg dan 15 gram bakpoeder toe aan de 500 gram bloem. Succes!

      17 februari 2017 at 10:53
  • Reply Anja

    En hoe en wat in de oven? Ook in water? Ook toe dekken en met wat?
    Anja onlangs geplaatst…De lichtwachter – Jody HedlundMy Profile

    3 maart 2017 at 18:51
    • Reply Danella

      Goed dat je het vraagt, zal het er nog even bijzetten. In de oven hoef je de vorm niet in het water te zetten en je hoeft hem ook niet af te dekken.

      3 maart 2017 at 22:49

    Leave a Reply

    CommentLuv badge