Follow:
Brood, Hartig, Recepten

Gemarmerd tomatenbrood

gemarmerd tomatenbrood

Dit gemarmerd tomatenbrood is niet alleen prachtig om te zien, het is ook nog eens heel erg lekker. Vooral met een spread van bijvoorbeeld paprika of natuurlijk kruidenboter, dat past overal bij (vind ik dan).

gemarmerd tomatenbrood

GEMARMERD TOMATENBROOD

Afgelopen weekend had ik een combinatie van een barbecue en high tea bij vrienden. Voor mij echt de perfecte combinatie hoor. Eerst hartig eten en dan een enorm toetjesbuffet, kan eigenlijk niet beter. Iedereen die er kwam nam wat te eten mee en dat vind ik altijd zo leuk. Je hebt daardoor niet alleen heel veel eten, maar ook allemaal verschillende dingen en zo eet ik weer allemaal dingen die ik nog niet kende. En zo’n barbecue is altijd super gezellig!

Ik maakte voor de bbq dit gemarmerd tomatenbrood en moest daarvoor vroeg opstaan. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is dat aan vroeg opstaan hoor. Ik ben echt een avondmens en ’s ochtends niet de meest gezellige persoon, maar als ik lekker mag bakken, dan vind ik het al iets minder erg.

Het ziet er moeilijk uit om te maken, want je wilt natuurlijk wel dat je die swirl van tomaten goed ziet, maar het valt mee om te maken. Je moet alleen even goed weten hoe je het brood moet uitrollen en weer moet opvouwen. Maar als je dat eenmaal weet, dan is het echt een makkie.

Het mengen van het tomatenpuree met het deeg is een beetje een prutswerkje en daarom moet je er steeds een beetje bloem bij toevoegen. Door de tomatenpuree wordt het deeg een stuk natter, dus je hebt het dat extra bloem ook zeker nodig. Kneed het goed door, zodat alles met elkaar vermengd is, anders rijst het brood niet goed.

Klik hier voor al mijn tips voor het maken van brood!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

gemarmerd tomatenbrood
Print

Gemarmerde tomatenbrood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

  • 510 gram bloem (+ wat extra)
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 15 milliliter olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Weeg 475 gram tarwebloem af en leg dit op een vlak oppervlakte. Maak er een kuil in.
  2. Doe de gist bij het water en laat even staan om te mengen. Doe het dan in de kuil van het meel. Strooi het zout over het meel, niet bij het water en de gist, en voeg de olijfolie toe aan het water.
  3. Begin langzaam steeds meer bloem bij het water te voegen en maak er een deeg van. Kneed het deeg goed door, voor tenminste tien minuten, tot een een stevige elastische bol wordt.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen, één van 2/3 van het deeg en de andere van 1/3 van het deeg. (Mijn grootste bol was ongeveer 500 gram en de kleinste was 250 gram.)
  5. Voeg de tomatenpuree aan de kleine bol toe, samen met de resterende 35 gram bloem (eventueel wat extra, als het te nat blijft). Kneed opnieuw goed door, tot de tomatenpuree helemaal is opgenomen.
  6. Leg beide bollen in een aparte kom, ingevet met een beetje olijfolie, afgedekt met een theedoek of folie. En laat het 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  7. Kneed het opnieuw goed door na de eerste rijs, doe het weer in de kommen, dek af en laat 30 minuten rijzen. Vet ondertussen het bakblik in met een beetje boter.
  8. En volg dan de volgende stappen: - rol de kleine bol met tomaat tot een vierkant, net iets smaller dan het rechthoek die je net hebt gemaakt - rol de grote bol tot een rechthoek - leg het vierkant in het midden van het rechthoek en vouw beide kanten op - rol het deeg nogmaals uit, tot een rechthoekige vorm - vouw opnieuw in drieën - draai het een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek - rol het deeg nu op tot een rol en leg het in het bakblik
  9. Dek het deeg af en laat weer rijzen, opnieuw 60 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
  10. Bak het brood na de tweede rijs af in ongeveer 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar, als het een mooie gouden kleur heeft.
  11. Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en laat afkoelen op een rooster.

gemarmerd tomatenbrood

gemarmerd tomatenbrood


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

gemarmerd tomatenbrood
Print

Gemarmerde tomatenbrood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

  • 510 gram bloem (+ wat extra)
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 15 milliliter olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Weeg 475 gram tarwebloem af en leg dit op een vlak oppervlakte. Maak er een kuil in.
  2. Doe de gist bij het water en laat even staan om te mengen. Doe het dan in de kuil van het meel. Strooi het zout over het meel, niet bij het water en de gist, en voeg de olijfolie toe aan het water.
  3. Begin langzaam steeds meer bloem bij het water te voegen en maak er een deeg van. Kneed het deeg goed door, voor tenminste tien minuten, tot een een stevige elastische bol wordt.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen, één van 2/3 van het deeg en de andere van 1/3 van het deeg. (Mijn grootste bol was ongeveer 500 gram en de kleinste was 250 gram.)
  5. Voeg de tomatenpuree aan de kleine bol toe, samen met de resterende 35 gram bloem (eventueel wat extra, als het te nat blijft). Kneed opnieuw goed door, tot de tomatenpuree helemaal is opgenomen.
  6. Leg beide bollen in een aparte kom, ingevet met een beetje olijfolie, afgedekt met een theedoek of folie. En laat het 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  7. Kneed het opnieuw goed door na de eerste rijs, doe het weer in de kommen, dek af en laat 30 minuten rijzen. Vet ondertussen het bakblik in met een beetje boter.
  8. En volg dan de volgende stappen: - rol de kleine bol met tomaat tot een vierkant, net iets smaller dan het rechthoek die je net hebt gemaakt - rol de grote bol tot een rechthoek - leg het vierkant in het midden van het rechthoek en vouw beide kanten op - rol het deeg nogmaals uit, tot een rechthoekige vorm - vouw opnieuw in drieën - draai het een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek - rol het deeg nu op tot een rol en leg het in het bakblik
  9. Dek het deeg af en laat weer rijzen, opnieuw 60 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
  10. Bak het brood na de tweede rijs af in ongeveer 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar, als het een mooie gouden kleur heeft.
  11. Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en laat afkoelen op een rooster.
gemarmerd tomatenbrood
Print

Gemarmerde tomatenbrood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

  • 510 gram bloem (+ wat extra)
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 15 milliliter olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Weeg 475 gram tarwebloem af en leg dit op een vlak oppervlakte. Maak er een kuil in.
  2. Doe de gist bij het water en laat even staan om te mengen. Doe het dan in de kuil van het meel. Strooi het zout over het meel, niet bij het water en de gist, en voeg de olijfolie toe aan het water.
  3. Begin langzaam steeds meer bloem bij het water te voegen en maak er een deeg van. Kneed het deeg goed door, voor tenminste tien minuten, tot een een stevige elastische bol wordt.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen, één van 2/3 van het deeg en de andere van 1/3 van het deeg. (Mijn grootste bol was ongeveer 500 gram en de kleinste was 250 gram.)
  5. Voeg de tomatenpuree aan de kleine bol toe, samen met de resterende 35 gram bloem (eventueel wat extra, als het te nat blijft). Kneed opnieuw goed door, tot de tomatenpuree helemaal is opgenomen.
  6. Leg beide bollen in een aparte kom, ingevet met een beetje olijfolie, afgedekt met een theedoek of folie. En laat het 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  7. Kneed het opnieuw goed door na de eerste rijs, doe het weer in de kommen, dek af en laat 30 minuten rijzen. Vet ondertussen het bakblik in met een beetje boter.
  8. En volg dan de volgende stappen: - rol de kleine bol met tomaat tot een vierkant, net iets smaller dan het rechthoek die je net hebt gemaakt - rol de grote bol tot een rechthoek - leg het vierkant in het midden van het rechthoek en vouw beide kanten op - rol het deeg nogmaals uit, tot een rechthoekige vorm - vouw opnieuw in drieën - draai het een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek - rol het deeg nu op tot een rol en leg het in het bakblik
  9. Dek het deeg af en laat weer rijzen, opnieuw 60 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
  10. Bak het brood na de tweede rijs af in ongeveer 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar, als het een mooie gouden kleur heeft.
  11. Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en laat afkoelen op een rooster.
gemarmerd tomatenbrood
Print

Gemarmerde tomatenbrood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

  • 510 gram bloem (+ wat extra)
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 7 gram zout
  • 15 milliliter olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

  1. Weeg 475 gram tarwebloem af en leg dit op een vlak oppervlakte. Maak er een kuil in.
  2. Doe de gist bij het water en laat even staan om te mengen. Doe het dan in de kuil van het meel. Strooi het zout over het meel, niet bij het water en de gist, en voeg de olijfolie toe aan het water.
  3. Begin langzaam steeds meer bloem bij het water te voegen en maak er een deeg van. Kneed het deeg goed door, voor tenminste tien minuten, tot een een stevige elastische bol wordt.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen, één van 2/3 van het deeg en de andere van 1/3 van het deeg. (Mijn grootste bol was ongeveer 500 gram en de kleinste was 250 gram.)
  5. Voeg de tomatenpuree aan de kleine bol toe, samen met de resterende 35 gram bloem (eventueel wat extra, als het te nat blijft). Kneed opnieuw goed door, tot de tomatenpuree helemaal is opgenomen.
  6. Leg beide bollen in een aparte kom, ingevet met een beetje olijfolie, afgedekt met een theedoek of folie. En laat het 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  7. Kneed het opnieuw goed door na de eerste rijs, doe het weer in de kommen, dek af en laat 30 minuten rijzen. Vet ondertussen het bakblik in met een beetje boter.
  8. En volg dan de volgende stappen: - rol de kleine bol met tomaat tot een vierkant, net iets smaller dan het rechthoek die je net hebt gemaakt - rol de grote bol tot een rechthoek - leg het vierkant in het midden van het rechthoek en vouw beide kanten op - rol het deeg nogmaals uit, tot een rechthoekige vorm - vouw opnieuw in drieën - draai het een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek - rol het deeg nu op tot een rol en leg het in het bakblik
  9. Dek het deeg af en laat weer rijzen, opnieuw 60 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
  10. Bak het brood na de tweede rijs af in ongeveer 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar, als het een mooie gouden kleur heeft.
  11. Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en laat afkoelen op een rooster.

Share on
Previous Post Next Post

8 Comments

  • Reply Daniëlle

    Dat ziet er echt heerlijk uit ! Ga ik zeker eens proberen!

    5 september 2017 at 06:36
  • Reply wendy

    OMG! Hoe heerlijk ziet dit eruit! Dit wil ik gaan proberen. Thanks voor het delen.

    XxX
    wendy onlangs geplaatst…Tip | Last van schurende bovenbenen? Smoovall is de oplossing!My Profile

    5 september 2017 at 11:28
  • Reply nicole

    Ik ben dol op opgerolde koek met aardbei, dit lijkt mij een lekkere hartige variant!
    nicole onlangs geplaatst…Ventilators effectief benutten: handige tips en simpele life hacksMy Profile

    5 september 2017 at 11:55
  • Reply Sarah

    Ziet er lekker uit! Wil ik ook eens proberen.

    5 september 2017 at 12:20
  • Reply Lodi

    Wat ziet het er kunstig uit, lekker hoor bij de soep of zoals jij bij de bbq.

    5 september 2017 at 12:33
  • Reply Ester

    Mmm dat ziet er heerlijk uit!
    Dit ga ik sowieso ook eens proberen.
    Dankje voor de tip!

    5 september 2017 at 21:43
  • Reply Charlotte Dona

    Het ziet er echt prachtig én ontzettend lekker uit. Ik ga het recept meteen even opslaan, dankjewel!
    Charlotte Dona onlangs geplaatst…MIJN NIEUWE (SCHOOL)TASMy Profile

    6 september 2017 at 09:57
  • Reply Tiffany

    Ik ben niet zo’n grote tomaten fan, maar dit ziet er in ieder geval wel smakelijk uit!

    8 september 2017 at 00:19
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge