Follow:
Brood, Hartig, Recepten

Focaccia met olijven en tomaat

focaccia met olijven en tomaten

Focaccia is zo leuk om te maken, maar vooral heel lekker om te eten. En dit recept kan natuurlijk niet missen op mijn foodblog, want ik houd echt van focaccia. Dit keer heb ik er eentje gemaakt met olijven en tomaat, heel traditioneel Italiaans.

FOCACCIA MET OLIJVEN EN TOMAAT

In Nederland kun je vaak geen (goede) verse focaccia kopen in de supermarkt, maar in Italië kun je het overal verkrijgen en dat kochten we dus ook regelmatig op vakantie. Met knoflook en rozemarijn, tijm, tomatensaus en natuurlijk met olijven. Ik ben niet een hele grote fan van olijven, maar verwerkt in een brood of als tapenade vind ik ze echt heerlijk. Voor dit brood heb ik gekozen voor groene olijven, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor zwarte.

Focaccia is een plat brood en heel zacht door de olijfolie die erin zit. Het komt uit de streek LigurIë in het noorden van Italië. Het lijkt wel een beetje op pizza, maar dan dikker en luchtiger. Voordeel is dat je voor focaccia geen deegroller nodig hebt, maar dat je alles met de hand kunt doen.

Ik heb voor dit brood bloem gebruikt van het type 00. Dit is een hele fijne gemalen bloem, type 00 is een Italiaanse aanduiding. In sommige grotere supermarkten kun je deze bloem kopen, vaak bij delicatessewinkels en online, maar als je het nou nergens kunt vinden, dan kun je ook patentbloem kopen. Deze komt het meest dichtbij de type 00 bloem.

INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE HET

focaccia met olijven en tomaten
Print

Focaccia met olijven

Ingrediënten

  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 500 gram bloem (type 00)
  • 7 gram zout
  • 50 milliliter olijfolie (+ wat extra)

Bereidingswijze

  1. Voeg de instant gist bij het water en laat een paar minuten staat, tot er belletjes verschijnen.
  2. Doe de bloem in een grote kom, voeg de zout en 50 milliliter olijfolie toe en maak een kommetje. Giet het water met de gist erin.
  3. Mix even door met een vork, tot het meeste vocht is opgenomen en kneed dan rustig met je handen door.
  4. Haal het deeg uit de kom en kneed minstens tien minuten goed door. Tot er een heel zacht en elastisch deeg ontstaat.
  5. Maak er een bolletje van en smeer deze in met een beetje olijfolie. Leg hem in een kom en dek af met vershoudfolie of een theedoek. Laat het rijzen voor 60 minuten, tot het deeg is verdubbeld.
  6. Vet je bakvorm in met olijfolie. Leg het deeg in de vorm en smeer het in met olijfolie. Prik er met je vingers gaten in en doe de olijven en de tomaten in de gaten. Strooi er wat peper en zout over.
  7. Dek het af met vershoudfolie en laat opnieuw 45 tot zestig minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  9. Bak het brood af in twintig tot dertig minuten. Haal hem uit de vorm en laat afkoelen op een rek.

focaccia met olijven en tomaten


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

7 Comments

  • Reply Bo

    Leuk en vooral makkelijk recept. Ik ben zowiezo dol op Italiaans eten
    Bo onlangs geplaatst…Wie weet word ik beroemdMy Profile

    20 september 2017 at 11:26
  • Reply Blog & Beauty

    Dat ziet er lekker uit, ik hou wel van dit soort broodjes. Heerlijk!
    Blog & Beauty onlangs geplaatst…Mode voor mannenMy Profile

    20 september 2017 at 12:07
  • Reply Marla

    Ik ben niet zo van het maken van broden maar deze ziet er wel heel erg lekker uit. Misschien ga ik hem eens proberen!!

    20 september 2017 at 16:12
  • Reply Janet

    Ik vind focaccia wel lekker maar ben echt een beetje anti-olijven. Ik kan er maar niet aan wennen 😉 Ik sla deze dus even over!

    20 september 2017 at 18:58
  • Reply Kimberley

    Ziet er goed uit en I LOVE OLIJVEN! Dan moet ik het helaas wel alleen voor mij zelf maken. NIEMAND in mijn kring lust olijven. Jammer weer! Erg leuk ook het recept. Ook dat je kan instellen voor hoeveel personen je gaat koken/bakken! X

    22 september 2017 at 00:04
  • Reply Emmy

    Heerlijk recept! Dank je wel
    Emmy onlangs geplaatst…Uitgelicht Blogbericht Verdien met je eigen foto’sMy Profile

    22 september 2017 at 09:08
  • Reply Bouchra

    Grote fan van Italiaans eten en het ziet er heerlijk uit.

    24 september 2017 at 10:34
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge