Follow:
Recepten, Taarten, Zoet

Crostata di lime al pinoli – Limoentaart met pijnboompitten

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Pijnboompitten verwacht je misschien niet direct in een zoet gerecht, maar in Italië worden ze juist heel veel in toetjes en taarten. Deze Italiaanse limoentaart wordt ook gemaakt met pijnboompitten. Een crostata di lime al pinoli, de naam alleen al is toch mooi. De taart is nog veel mooier. En lekkerder.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

CROSTATA DI LIME AL PINOLI – LIMOENTAART MET PIJNBOOMPITTEN

Mijn favoriete vakantieland is Italië en ik maak daarom ook heel graag Italiaanse gerechten. In Italië hebben ze veel desserts, kleine koekjes, gelato en natuurlijk cannoli, maar taarten zoals de Nederlandse slagroomtaart kennen ze niet echt. De taarten zijn meestal gemaakt van een bodem of crostata, met een vulling. De bodem is zacht van smaak, alles draait om de vulling. Bij deze taart is dat limoen en karamel, maar je ziet ook vaak een laagje rijke jam.

“You may have the universe if I may have Italy”
Giuseppe Verdi

Een kruimige taartbodem, limoen, karamel en pijnboompitten, het is echt een heerlijke combinatie. Ik gebruik graag pijnboompitten in salades en hartige gerechten, maar het past ook heel goed in zoete gerechten. Dit recept kwam ik tegen in een Italiaans kookboek en ik heb hem iets aangepast. De taart vind ik echt heerlijk, want hij is zoet, maar ook heel fris door de limoen. Ik zou niet teveel suiker door de slagroom doen, want dan wordt het een beetje teveel zoetigheid. De gecondenseerde melk krijgt in de oven ook een heel lekker gekarameliseerd laagje en de pijnboompitten voegen een onverwachte smaak toe.

Deze taart kun je een paar dagen bewaren, maar na een dag wordt de bodem wel minder lekker. Met de slagroom moet je hem gekoeld bewaren, zonder de slagroom kun je hem ook buiten de koelkast bewaren.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HEM

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten
Print

Crostata di lime al pinoli - Limoentaart met pijnboompitten

Recept voor een Italiaanse limoentaart met pijnboompitten en slagroom.
Aantal 10 personen

Ingrediënten

  • 70 gram boter
  • 150 gram maria-biscuits
  • 1 limoen
  • 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
  • 3 eidooiers
  • 40 gram pijnboompitten
  • 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Smelt de boter op laag vuur en verkruimel de Maria-biscuits.
  3. Meng de biscuits met het gesmolten boter en druk deze in de vorm voor de bodem van de taart. Bak hem af in 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.
  4. Rasp de limoen en knijp hem uit voor de sap.
  5. Meng de gecondenseerde melk met het sap van de limoen, de helft van de geraspte schil en de eidooiers.
  6. Giet het uit over de bodem en strooi de pijnboompitten erover. Bak hem af in de oven voor 25 minuten, tot de bovenkant een beetje gekarameliseerd is.
  7. Koel de taart en klop intussen de slagroom met een beetje suiker stijf. Spuit deze over de taart en verdeel de rest van de geraspte schil van de limoen erover.

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor meer recepten naar de receptenindex!

Italiaanse limoentaart met pijnboompitten
Print

Crostata di lime al pinoli - Limoentaart met pijnboompitten

Recept voor een Italiaanse limoentaart met pijnboompitten en slagroom.
Aantal 10 personen

Ingrediënten

  • 70 gram boter
  • 150 gram maria-biscuits
  • 1 limoen
  • 300 milliliter gecondenseerde melk (één blikje)
  • 3 eidooiers
  • 40 gram pijnboompitten
  • 250 milliliter slagroom (met een beetje suiker)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Smelt de boter op laag vuur en verkruimel de Maria-biscuits.
  3. Meng de biscuits met het gesmolten boter en druk deze in de vorm voor de bodem van de taart. Bak hem af in 10 minuten in de oven en laat hem daarna afkoelen.
  4. Rasp de limoen en knijp hem uit voor de sap.
  5. Meng de gecondenseerde melk met het sap van de limoen, de helft van de geraspte schil en de eidooiers.
  6. Giet het uit over de bodem en strooi de pijnboompitten erover. Bak hem af in de oven voor 25 minuten, tot de bovenkant een beetje gekarameliseerd is.
  7. Koel de taart en klop intussen de slagroom met een beetje suiker stijf. Spuit deze over de taart en verdeel de rest van de geraspte schil van de limoen erover.
Share on
Previous Post Next Post

18 Comments

  • Reply Anne-Marie

    Lijkt me echt heerlijk, wat een fijn recept!
    Anne-Marie onlangs geplaatst…DIY kaartenrek of showrekMy Profile

    12 juni 2017 at 08:22
    • Reply Danella

      Dankjewel!

      12 juni 2017 at 13:46
  • Reply Kim

    Dit ziet er echt super lekker uit! Heb nog nooit een zoet gerecht met pijnboom pitten gegeten, maar wil dit wel een keertje proberen.

    12 juni 2017 at 11:52
    • Reply Danella

      Eerste keer dat ik een een taart at met pijnboompitten, was ik ook wel even verrast, maar het is erg lekker!

      12 juni 2017 at 13:48
  • Reply Elma

    Ik hou echt van pijnboompitten! Nog nooit in een taart geproefd, maar hé waarom ook niet?! Ik ga het zeker een keer proberen!

    12 juni 2017 at 12:51
    • Reply Danella

      Ik ben ook gek op pijnboompitten, zo lekker.

      12 juni 2017 at 13:49
  • Reply Krystle/Batboy

    Ziet er mooi en erg lekker uit! Zal niet in mij opkomen om pijnboompitten in een taart te doen, maar ik zou het graag een keer proberen! Mooie foto’s krijg ik trek van!
    Krystle/Batboy onlangs geplaatst…Monniken werk; Diamant schilderenMy Profile

    12 juni 2017 at 13:32
    • Reply Danella

      Ik heb er ook wel weer zin in haha;)

      12 juni 2017 at 13:48
  • Reply Anke

    Oh, dit ziet er heerlijk uit! Pijnboompitten verwacht je niet zo snel op een taart eigenlijk, dus ben best wel benieuwd. X A

    12 juni 2017 at 14:12
    • Reply Danella

      Gewoon een keertje proberen! Als je pijnboompitten en karamel lekker vind, dan vind je deze taart denk ik ook heel lekker.

      12 juni 2017 at 20:53
  • Reply Sabrina

    ziet er lekker uit! knappe foto’s trouwens
    Sabrina onlangs geplaatst…Op reis zonder kids hoe overleef je dat?My Profile

    12 juni 2017 at 14:19
    • Reply Danella

      Dankjewel!

      12 juni 2017 at 20:43
  • Reply Sofie

    Oh dit ziet er heerlijk uit! Deze ga ik zeker eens proberen.

    12 juni 2017 at 16:15
    • Reply Danella

      Leuk!

      12 juni 2017 at 20:54
  • Reply VYELLA

    omg dit klinkt echt té lekker voor woorden! Mooie foto’s ook!

    12 juni 2017 at 16:55
    • Reply Danella

      Het is ook heel lekker ;). Dankjewel.

      12 juni 2017 at 20:54
  • Reply Eva

    Oh hoe lekker ziet dat eruit! Deze sla ik even op 😀
    Eva onlangs geplaatst…Throwback naar Disneyland ParijsMy Profile

    12 juni 2017 at 17:50
    • Reply Danella

      Ja, lekker hè!

      12 juni 2017 at 20:55

    Leave a Reply

    CommentLuv badge