Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Recepten

Aziatische teriyaki gehaktballetjes met rijst

aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst

Ook vandaag weer een nieuw recept en dit keer van Aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst. Dit gerecht is ideaal voor als je een avondje iets minder tijd hebt, want het is gemakkelijk om het te maken en ook nog eens super snel. Wil je liever een vegetarische variant? Dan kan dat ook, want dit gerecht kun je ook maken met stevige tofu.

aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst

AZIATISCHE TERIYAKI GEHAKTBALLETJES MET RIJST

Deze gehaktballetjes heb ik een paar weken geleden gemaakt. Die dag had ik echt geen zin om boodschappen te doen, of om überhaupt veel te doen, en dus moest er iets gemaakt worden wat we in huis hadden. Gelukkig is onze voorraadkast aardig groot en hebben we altijd wel wat in huis en dit keer werden dat heerlijke Aziatische gehaktballetjes met rijst. Simpel, snel gemaakt en heel erg lekker.

Wij hebben de gehaktballetjes gegeten met witte pandan rijst en sugar snaps, maar qua groenten kun je heerlijk variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van paksoi of Chinese kool. Dit is natuurlijk geen vegetarisch gerecht, maar je zou het ook kunnen maken met stevige tofu. Laat de tofu dan eerst uitlekken, snijdt het in kleine stukjes en bak ze kort aan in een pan. Doe ze daarna bij de saus en bak het tenminste tien minuten mee met de saus, zodat de tofu alle smaken kan opnemen.

Je kunt ze prima van tevoren maken en later opwarmen (bewaren in de koelkast) en de gehaktballetjes met de saus kun je ook invriezen. Helemaal makkelijk! Overigens zijn de teriyaki gehaktballetjes ook heel lekker als borrelhapje! Serveer ze dan in de saus of de saus als een dip ernaast.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst
Print

AZIATISCHE TERIYAKI GEHAKTBALLETJES MET RIJST

Recept voor Aziatische Teriyaki gehaktballetjs met witte rijst.
Aantal 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram gehakt
  • 1 theelepel gember (geraspt)
  • 1/2 schil van limoen (geraspt)
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 1 cup panko kruim (of paneermeel)

Voor de saus:

  • 1 1/2 cup water
  • 1/4 cup sojasaus
  • 5 eetlepels lichte basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1/2 theelepel gember (geraspt)
  • 1/2 sap van limoen
  • 1 theelepel maïzena

Overig:

  • 400 gram rijst (pandan)
  • 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
  • olie om in te koken

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en pers de teen knoflook uit en fruit het kort aan in de pan.
  2. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes, inclusief de aangebakken ui en knoflook, in een kom en meng het goed met elkaar. Draai er balletjes van en bak deze gaar in een pan op hoog vuur met een beetje olie.
  3. Begin in een andere pan met de saus. Voeg alle ingrediënten bij elkaar, behalve de maïzena, en verhit het op middelhoog vuur.
  4. Doe de maïzena in een kommetje en voeg er een beetje van de saus aan toe. Roer het goed door, zodat er geen klontjes meer inzitten, en giet het dan terug bij de saus.
  5. Laat het tien minuten pruttelen op laag vuur. Voeg nog wat water toe, als de saus te dik wordt. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Doe de gehaktballetjes bij de saus en bak het nog vijf minuten op laag vuur.
  7. De gehaktballetjes kun je serveren bij de rijst, eventueel met wat bosuitjes.

aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst

aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met mij op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Share on
Previous Post Next Post

9 Comments

  • Reply Martiena

    K ben blij dat er nog geen geur door dit bericht verspreid kan worden! Dit ziet er weer heerlijk uit! Mn todo recepten lijstje wordt groot!

    12 mei 2017 at 11:56
  • Reply Lonneke

    Wij maken dit ook vaak en het is zo lekker! Wij maken hem alleen wel iets anders en via het Knorr pak haha.

    12 mei 2017 at 12:22
  • Reply Astrid

    Ooh lekker hoor! Witte rijst en gehaktballetjes gaan er hier altijd wel in!
    Astrid onlangs geplaatst…Burt’s Bees Essential kit reviewMy Profile

    12 mei 2017 at 13:57
  • Reply Marleen

    Ohh lekker!
    Moet nog koken, haha, zin in nu 🙂
    Wat een handige optie trouwens in je recepten-tool, dat je aantal personen aan kunt geven. Werkt dat goed?
    Marleen onlangs geplaatst…Pistache-olijfolietulband met mastiekglazuur & rozenblaadjesMy Profile

    12 mei 2017 at 20:02
  • Reply Kiki

    Ziet er heerlijk uit! Dit ga ik zeker een keer maken! Mooie foto’s ook!

    12 mei 2017 at 23:03
  • Reply kim

    Oh jum!! Dit zier er alweer zo verrukkelijk uit ♥
    kim onlangs geplaatst…Aangebrande pan hackMy Profile

    13 mei 2017 at 12:58
  • Reply Mirjam

    Oeh heerlijk! Ik krijg er gelijk trek in als ik de foto’s zie!
    Mirjam onlangs geplaatst…Fashion Friday | Zwierige long dress H&MMy Profile

    13 mei 2017 at 14:01
  • Reply Romee

    Hmmm die saus ga ik zeker een keer maken met vega balletjes!
    Romee onlangs geplaatst…THE HARDEST PART ABOUT BEING VEGANMy Profile

    14 mei 2017 at 11:09
  • Reply Karen

    Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

    15 mei 2017 at 08:42
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge